Home » Știință » „Siropul de tuse peste noapte” din anii 1900 are o listă de ingrediente dusă la extrem

„Siropul de tuse peste noapte” din anii 1900 are o listă de ingrediente dusă la extrem

„Siropul de tuse peste noapte” din anii 1900 are o listă de ingrediente dusă la extrem
Foto: Jonathan Haford/Flickr, CC BY-NC 2.0
Publicat: 22.03.2023

Medicina din anii 1900 era îndoielnică. Consta în mare parte din droguri puternice administrate în dozaje cu mult peste limitele rezonabile, iar pentru aproape orice boală, cocaina sau opioidele erau exact ceea ce aveai nevoie. Dacă au funcționat sau nu, este o conversație lungă (pe scurt, nu au funcționat), dar un lucru este sigur: aveau o listă de ingrediente care ar speria orice medic de azi, după cum o dovedește și „Siropul de tuse peste noapte”.

Un exemplu grăitor al ingredientelor „extreme” folosite în secolul trecut este „Siropul de tuse peste noapte” („One Night Cough Syrop”), de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a devenit viral pe Internet pentru ingredientele sale îndoielnice.

Ca ingrediente principale sunt menționate următoarele: 1% alcool, canabis indica, cloroform și „morfia” (un termen vechi pentru morfină).

„Siropul de tuse peste noapte”, medicamentul care te-ar fi putut omorî

Nu este destul de clară perioada în care a fost făcută sticla din imagini, dar Kohler Manufacturing a fabricat acest sirop începând cu anii 1880 și aceste tipuri de sirop au fost tipice în anii 1900. Tot ceea ce este clar este că acest sirop special a fost făcut după 1906, deoarece respectă legea „Food and Drugs Act 1906”, care a interzis circulația ilegală a alimentelor și băuturilor în SUA, notează IFL Science.

Interesant este faptul că, în timp ce siropul nouă ni se pare uluitor, acesta era foarte tipic pentru medicamentele pentru tuse de la acea vreme.

Ingredientele „extreme” au fost reglementate abia spre finalul secolului trecut

Morfina, heroina și alți derivați din mac au fost folosiți pentru suprimarea durerii și pentru a opri tusea. Se presupune, de asemenea, că cloroformul a ameliorat tusea și l-a făcut pe pacient somnoros, iar alcoolul și canabisul au ajutat, din nou, la scăderea durerii pentru a favoriza somnul.

Opioidele au devenit mai reglementate, iar utilizarea cloroformului a fost oprită după ce FDA a constatat în 1976 că acesta creșterea riscul de stop cardiac și cancer, așa că siropurile de tuse au făcut un pivot important la sfârșitul anilor 1900, dar încă există o mulțime de exemple intacte ale acestor remedii cu liste de ingrediente duse la extrem.

Vă recomandăm să citiți și:

O bioimprimantă 3D va printa meniscuri umane pe Stația Spațială Internațională

De ce dor migrenele dacă creierul nu are receptori de durere?

IQ-ul americanilor a scăzut pentru prima dată în acest secol

Exercițiile fizice ne protejează creierul, indiferent de vârsta la care începem să facem mișcare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase