Home » Știință » De ce dor migrenele dacă creierul nu are receptori de durere?

De ce dor migrenele dacă creierul nu are receptori de durere?

Publicat: 13.03.2023

Durerile de cap sunt extrem de întâlnite și pot lua mai multe forme, variind de la ușoare până la debilitante și având o durată de la câteva minute până la zile întregi. Atunci când te doare craniul este ușor să crezi că te doare țesutul creierului. De ce dor migrenele, de fapt?

În mod ironic, creierul simte durerea din tot corpul, dar de fapt nu are propriii receptori de durere. Și atunci de ce dor migrenele?

Durerile de cap pot proveni dintr-o afecțiune medicală subiacentă, de exemplu, sinusuri umflate, scăderea zahărului din sânge sau o leziune la cap.

De ce dor migrenele: durerea iradiată

Dar, în linii mari, cele mai multe dureri de cap apar din cauza „durerii iradiate”, ceea ce înseamnă că simți durerea într-un loc diferit de cel în care apare de fapt, explică dr. Charles Clarke, neurolog și specialist în dureri de cap la Vanderbilt Health (SUA).

Acest lucru este similar cu modul în care o hernie de disc poate provoca sciatică, o durere în josul piciorului. Pentru majoritatea durerilor de cap, o problemă în altă parte a corpului, cum ar fi la maxilar, umeri sau gât, provoacă dureri în mușchii și nervii din jurul creierului, a adăugat el.

Tipuri de dureri de cap: Cefaleea tensională

Un alt exemplu este cefaleea tensională, care, conform Organizației Mondiale a Sănătății este cel mai frecvent tip de durere de cap recurentă. Durerile de cap tensionale apar adesea ca dureri în mușchii din partea superioară a capului sau a frunții, a spus Clarke.

Durerea este cauzată de mușchii strânși ai feței, gâtului și scalpului și poate fi legată de stres, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA. Dar durerea de cap și strângerea mușchilor cranieni pot fi secundare unui alt răspuns la stres, cum ar fi umeri strânși sau maxilar încleștat, a spus specialistul.

Potrivit NIH, nervii sensibili la durere din mușchii și vasele de sânge din jurul capului, gâtului și feței pot fi declanșați de diferite procese, cum ar fi dilatarea vaselor de sânge, stresul sau tensiunea musculară. Odată activați, acești nervi trimit mesaje către creier, dar se poate simți ca și cum durerea provine din adâncul țesutului cerebral, scrie Live Science.

De ce dor migrenele?

Migrenele sunt un alt tip de durere de cap, deși din punct de vedere tehnic, durerea de cap este doar un simptom al tulburării neurologice. Migrenele pot fi resimțite într-o varietate de moduri și locuri: durere profundă, durere de suprafață; în spatele, în stânga sau în dreapta capului; sau în spatele ochilor. Ceea ce deosebește migrenele, a spus Clarke, este severitatea lor.

De ce dor migrenele? Migrena este mai intensă decât alte dureri de cap și poate dura mai mult. Tulburarea este adesea genetică și poate provoca simptome suplimentare, cum ar fi greața. Cauzele care stau la baza migrenelor nu sunt complet înțelese, dar o teorie este că durerea este legată de nervul trigemen, nervul senzitiv pentru cap și față; și de dura mater, stratul protector al creierului unde vasele de sânge se extind și se contractă.

O posibilă explicație pentru migrenă este că un eveniment electric din creier stimulează căile nervului trigemen și declanșează o reacție inflamatorie. Inflamația se răspândește prin vasele de sânge durale, iar fibrele nervului trigemen trimit semnale înapoi la trunchiul cerebral. Inflamația se extinde apoi la meningele sensibile la durere (țesutul protector din jurul creierului), declanșând o durere de cap.

Această cascadă de vase de sânge inflamate și nervi iritați este „un foc care arde scăpat de sub control”, a spus Clarke. Este ca un bulgăre de zăpadă care devine din ce în ce mai mare, făcând ca migrena să se dezvolte, a spus el. Acesta este motivul pentru care multe tratamente pentru migrenă funcționează mai bine dacă sunt aplicate mai devreme.

Tratamentele pentru dureri de cap sunt multiple și eficiente

Deși relațiile dintre durerea din jurul corpului și durerea de cap sunt bine stabilite, mecanismele care provoacă dureri de cap încă nu sunt pe deplin înțelese, a spus Clarke. Dar vestea bună este că „suntem foarte buni la tratarea acestora”, a spus el.

De exemplu, prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi practicarea de yoga; prin medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și aspirina; iar medicamentele prescrise pentru afecțiunile de cefalee mai severă pot contribui în mare măsură la reducerea severității și frecvenței durerilor de cap.

„Dacă oamenii au probleme cu durerile de cap, îi putem ajuta foarte mult”, a încheiat Clarke.

Vă recomandăm să citiți și:

Ar putea computerele viitorului să funcționeze cu celule cerebrale umane?

Oamenii de știință au identificat un element surprinzător, responsabil pentru ridurile noastre

Electrozii crescuți în creier, o viitoare soluție pentru afecțiunile neurologice

Șoarecii preferă să se împerecheze, în loc să mănânce, iar cercetătorii au înțeles de ce

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase