Home » Știință » De ce își înclină câinii capul? Răspunsul este cât se poate de banal

De ce își înclină câinii capul? Răspunsul este cât se poate de banal

De ce își înclină câinii capul? Răspunsul este cât se poate de banal
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.03.2023

Oricine are un câine a văzut cum animalul își înclină capul ca răspuns la o comandă. Cercetările relevă că acest gest ar putea fi un răspuns la faptul că este confuz și ar putea fi chiar util pentru a-și aminti lucruri.

„Înclinarea capului la câini este un comportament destul de cunoscut, dar cel mai surprinzător lucru pentru mine a fost că nimeni până la noi nu l-a investigat”, a declarat Andrea Sommese, autorul principal al studiului, etolog la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, potrivit Interesting Engineering.

Pentru primul studiu, Sommese și colegii săi au analizat 40 de videoclipuri în care proprietarii câinilor le-au cerut animalelor să le aducă o jucărie spunându-le numele acesteia și a observat că toți cei 40 de câini au înclinat capul după ce au fost făcute cererile. Cercetătorii au mai observat că existau câini talentați care puteau găsi jucăriile potrivite, iar alții care nu.

Studiul a fost publicat în jurnalul Animal Cognition.

De ce își înclină câinii capul?

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au constatat că acei câini talentați își înclinau capul 43% din timp în timpul exercițiului, în timp ce ceilalți căței își înclinau capul în doar 2% din cazuri.

„Nu susținem că doar câinii dotați își înclină capul, în timp ce câinii tipici nu o fac niciodată. Câinii tipici fac și ei acest lucru, unii mai des decât alții, dar în această situație specifică, atunci când stăpânul cere o jucărie numind-o, doar câinii dotați arată o înclinare”, a spus Sommese.

Cercetătorii au concluzionat că înclinarea capului câinilor ar putea fi legată de sunetele care îi interesează și îi derutează în același timp.

„Câinii își înclină capul într-o serie de situații, dar se pare că fac acest lucru doar atunci când aud ceva foarte relevant pentru ei”, a declarat Sommese.

Atenție sau confuzie

„Pare că acest comportament este puternic asociat cu percepția sunetului și ar putea fi ceva ce fac atunci când încearcă să asculte mai atent sau poate când sunt puțin confuzi, la fel ca oamenii”, a precizat Sommese.

Cercetătorii au observat că animalele păreau să favorizeze înclinarea capului într-o anumită direcție. Studiile viitoare vor urmări să detecteze alte sunete și experiențe care declanșează acest gest la animale.

Vă mai recomandăm și: 

Papa Grigore al IX-lea și războiul dus împotriva pisicilor negre

Hrana umedă pentru câini și pisici poate afecta mediul înconjurător

Test de cultură generală. Câte cuvinte pot înțelege câinii?

Istoria pierdută a domesticirii pisicilor a fost, în sfârșit, deslușită

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase