Home » Știință » Premieră mondială: Cercetătorii chinezi au creat embrioni cu celule stem de la maimuțe

Premieră mondială: Cercetătorii chinezi au creat embrioni cu celule stem de la maimuțe

Premieră mondială: Cercetătorii chinezi au creat embrioni cu celule stem de la maimuțe
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.04.2023

Oamenii de știință au dezvoltat pentru prima dată modele asemănătoare embrionilor folosind celule stem provenite de la maimuțe. Atunci când sunt implantați în maimuțe, embrionii par să treacă prin cele mai timpurii stadii de gestație.

Versiunile umane ale acestor modele au fost deja create din celule stem, dar, până de curând, oamenilor de știință care le cultivau li se aplica o limită de 14 zile. În plus, transplantarea lor într-un surogat uman este exclusă, ceea ce face dificilă utilizarea modelelor pentru a studia dezvoltarea embrionară în condiții reale.

În căutarea unei abordări alternative, o echipă de cercetători chinezi a apelat la cea mai apropiată specie cu care ne înrudim, anume macacul mâncător de crabi (Macaca fascicularis).

Lucrarea a fost publicată în Cell Stem Cell.

Embrionii dezvoltați din celule stem au rezistat 18 zile în afara unui corp

Cercetătorii au expus celulele stem embrionare ale macacilor într-o cultură celulară. Celulele au continuat să formeze structuri asemănătoare embrionilor, cunoscute ca blastoizi – un termen care distinge aceste celule derivate din celulele stem de blastociste, care apar în mod natural), potrivit Science Alert.

Un sfert dintre celulele stem din cadrul experimentului au progresat într-o formă blastoidă, o rată de succes comparabilă cu cea a experimentelor anterioare care au utilizat celule stem embrionare umane. Acestea au fost apoi cultivate în laborator până când au început să formeze trei straturi distincte într-un proces cunoscut sub numele de gastrulă, un moment-cheie în dezvoltarea embrionară care stabilește planul de bază al corpului. Câteva dintre aceste blastoide au progresat până la formarea unui sac vitelin și a unui amnios (membrana plină de lichid care acoperă un embrion în curs de dezvoltare).

La microscop, oamenii de știință au observat că blastoizii aveau caracteristici similare cu cele ale embrionilor în stadiul 7. La om, acest stadiu apare la aproximativ 18-21 de zile de la fertilizare.

Acest model de embrion de maimuță a avut tendința să se prăbușească la aproximativ 18 zile de creștere în afara unui corp.

Maimuțele au fost gestante pentru o scurtă perioadă

Crearea blastoizilor de maimuță a reprezentat doar jumătate din experiment. Unii au fost, de asemenea, transplantați în pântecele a opt maimuțe. Structurile asemănătoare embrionilor s-au implantat cu succes la trei dintre mamele surogat, formând saci de gestație timpurie (membrana plină de lichid care înconjoară embrionul și lichidul amniotic), care au durat o săptămână sau mai mult după transplant. Femelele surogat au avut, de asemenea, niveluri crescute de progesteron și gonadotropină corionică, hormoni asociați cu sarcina.

Toți embrionii au dispărut complet după aproximativ o săptămână, dar faptul că s-au implantat și au declanșat eliberarea acestor hormoni sugerează că, pentru o scurtă perioadă, maimuțele au fost gestante.

Unii spun că astfel de experimente nu pot fi justificate

Coautorul Zhen Liu, cercetător în domeniul reproducerii, a declarat că experimentul va ajuta la înțelegerea embriogenezei umane, deoarece maimuțele sunt atât de apropiate de oameni.

Alții spun că astfel de experimente nu pot fi justificate, în condițiile în care studiile pe animale nu prezic în mod fiabil rezultatele la om și sunt atât de rar transpuse în tratamente umane reale.

Vă mai recomandăm și: 

Embrioni de dinozaur, vechi de 66 de milioane de ani, au fost găsiți în China

O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani

Tehnica prin care cercetătorii creează structuri asemănătoare embrionilor din celule stem umane

Transplantul de uter permite femeilor sarcini reușite, arată un studiu. Care sunt costurile?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase