Home » Știință » 21 de zile nu sunt de ajuns pentru a forma un nou obicei, iar un studiu explică de ce

21 de zile nu sunt de ajuns pentru a forma un nou obicei, iar un studiu explică de ce

21 de zile nu sunt de ajuns pentru a forma un nou obicei, iar un studiu explică de ce
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.04.2023

În 1960, un chirurg plastician pe nume Maxwell Maltz a publicat o carte extrem de populară, care a dat naștere unui fapt ulterior contrazis: este nevoie de doar 21 de zile pentru a-ți schimba stilul de viață și a-ți forma un nou obicei. 

Acest număr de numai 21 de zile s-a bazat pe observațiile lui Maltz cu privire la timpul necesar pacienților săi pentru a se adapta schimbărilor. Deși acest lucru are puțin de-a face cu schimbarea comportamentelor, mulți dintre noi încă se agață de promisiunea că, în câteva săptămâni scurte, putem face schimbări mici, dar cu impact, în viața noastră zilnică.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), Universitatea din Chicago și Universitatea din Pennsylvania, SUA, au pus la îndoială această idee. Ei au folosit date de la peste 30.000 de persoane care au mers la sală și care au făcut sport de 12 milioane de ori pe o perioadă de patru ani și de la peste 3.000 de lucrători din spitale, care s-au spălat pe mâini de 40 de milioane de ori în aproape 100 de ture.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Obiceiurile diferite se deprind în perioade diferite

Cercetătorii au constatat că, în cazul formării unora dintre obiceiuri, a fost nevoie de mai mult timp decât în privința altora. De exemplu, pentru a intra în ritmul de a face exerciții fizice este nevoie, în medie, de șase luni.

„Contrar credinței populare de un număr magic de zile pentru a dezvolta un obicei, am constatat că, în general, este nevoie de luni pentru a deprinde obiceiul de a merge la sala de sport, dar de săptămâni pentru a dezvolta obiceiul de a se spăla pe mâini în spital”, a scris echipa de oameni de știință comportamentală, condusă de Colin Camerer Caltech, potrivit Science Alert.

Obiceiurile, atât cele bune, cât și cele rele pot avea ramificații uriașe asupra sănătății și bunăstării noastre: obiceiurile simple pot ușura stresul mental de a lua un miliard de decizii într-o zi. Viețile afectate de dependență se pot destrăma rapid.

„Cu ajutorul învățării automate, putem să observăm sute de contexte variabile care pot fi predictive în ceea ce privește execuția comportamentală”, a explicat Anastasia Buyalskaya, specialist în științe comportamentale.

Formarea unui nou obicei, influențată de numeroși factori

În cazul în care trecuse mai mult timp de la ultima dată când fuseseră la sală, era mai puțin probabil ca cei care mergeau în acest loc să se întoarcă, dar ora din zi a avut o influență redusă asupra prezenței obișnuite a oamenilor. Ca și în cazul cercetărilor anterioare, se pare că păstrarea unei anumite flexibilități în cadrul unei rutine de exerciții fizice este importantă, dar și consecvența este la fel de importantă.

În ceea ce privește menținerea noului obicei de a face exerciții fizice, modelul sugerează că a durat între patru și șapte luni, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de ceea ce au constatat studiile anterioare. Pe de altă parte, a fost doar o chestiune de săptămâni până când lucrătorii din domeniul sănătății au făcut o rutină din spălatul pe mâini.

Aceste constatări demonstrează că formarea unui nou obicei depinde cu adevărat de persoană, dar și de comportament în sine, de timpul și efortul necesar și de indiciul care îl declanșează.

Pentru majoritatea oamenilor, cu ajutorul timpului și al repetiției, obiceiurile se vor forma încet-încet, mai ales atunci când găsesc motivația potrivită.

Vă mai recomandăm și: 

Un studiu contrazice o idee răspândită despre obiceiurile de împerechere ale oamenilor

Materialul cu Inteligență Artificială care învață comportamente și se adaptează la noi condiții

Patru gene feroce, vinovate de comportamentul suicidar la oameni

Pierderea concentrării poate stimula, de fapt, învățarea, arată un nou studiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase