Home » Știință » Chinezii au dezvăluit bateria suficient de puternică încât să alimenteze avioane

Chinezii au dezvăluit bateria suficient de puternică încât să alimenteze avioane

Chinezii au dezvăluit bateria suficient de puternică încât să alimenteze avioane
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.04.2023

Compania chineză CATL a anunțat că lucrează cu parteneri pentru a dezvolta avioane electrice de pasageri, prezentând o baterie cu materie condensată, despre care a spus că este suficient de puternică astfel încât să alimenteze o astfel de aeronavă.

Cel mai mare producător mondial de baterii pentru vehicule electrice a făcut anunțul din cadrul Salonului Auto de la Shanghai din China și a declarat că va lansa și o versiune pentru autoturisme, care va intra în producția de masă în acest an.

„Lansarea acestei tehnologii de ultimă oră forțează limitele care au restricționat mult timp dezvoltarea bateriilor și va deschide un nou scenariu de electrificare axat pe un nivel ridicat de siguranță și greutate redusă”, a declarat compania într-un comunicat de presă, conform TechXplore.

Prima fabrică de baterii cu zero emisii de carbon din lume

CATL nu a precizat care sunt partenerii săi aerieni, dar a declarat că practică standarde și teste la nivel de aviație, în conformitate cu cerințele industriei.

„Credem că bateriile condensate vor avea un impact pozitiv și de mare anvergură în ceea ce privește atingerea neutralității emisiilor de carbon”, a declarat Wu Kai, cercetătorul șef al CATL.

Compania a anunțat că operațiunile sale de bază vor fi neutre din punctul de vedere al emisiilor până în 2025, urmând ca restul să fie neutre în 2035.

Fabrica sa din Yibin, situată în provincia Sichuan din sud-vestul țării, a fost certificată anul trecut ca fiind prima fabrică de baterii cu zero emisii de carbon din lume.

„Credem că neutralitatea în materie de carbon este un lucru bun pentru întreaga societate umană”, a declarat un specialist al CATL.

China, cel mai mare emițător de carbon din lume

Expertul a spus că el crede că și alte companii chineze vor urma curând exemplul și statul chinez s-a angajat să atingă vârful emisiilor de carbon până în 2030 și neutralitatea în materie de carbon până în 2060.

China este considerată cel mai mare emițător, fiind responsabilă de aproximativ un sfert din toată poluarea actuală cu carbon.

Vă mai recomandăm și: 

Un avion cu reacție de la Lockheed Martin a fost pilotat, în premieră, de Inteligența Artificială timp de 17 ore

Europa ar trebui să aibă până în 2026 stații de încărcare pentru vehicule electrice la fiecare 60 de kilometri

O nouă fabrică de reciclare a bateriilor ar putea alimenta 1 milion de vehicule electrice pe an

Autoturismele și camionetele noi înregistrate în Europa vor avea emisii zero din 2035

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase