Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit un medicament care poate întârzia simptomele sclerozei multiple

Oamenii de știință au descoperit un medicament care poate întârzia simptomele sclerozei multiple

Oamenii de știință au descoperit un medicament care poate întârzia simptomele sclerozei multiple
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.04.2023

Un medicament numit teriflunomidă poate întârzia primele simptome pentru persoanele ale căror scanări de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) arată semne de scleroză multiplă (SM), chiar dacă acestea nu prezintă încă simptome ale bolii.

Denumită sindrom radiologic izolat, afecțiunea este diagnosticată la persoanele care nu prezintă simptome de SM, dar care au anomalii în creier sau măduva spinării numite leziuni, similare celor observate în SM.

Scleroza multiplă este o boală în care sistemul imunitar al organismului atacă mielina, substanța albă și grasă care izolează și protejează nervii. Simptomele SM pot include oboseală, amorțeală, furnicături sau dificultăți la mers.

„Având în vedere că din ce în ce mai mulți oameni își fac scanări ale creierului din diverse motive, cum ar fi dureri de cap sau traumatisme craniene, se descoperă tot mai multe astfel de cazuri, iar mulți dintre acești oameni ajung să dezvolte SM”, a declarat autorul studiului, Christine Lebrun Frenay, doctor în medicină, de la Spitalul Universitar din Nisa, Franța, și membru al Academiei Americane de Neurologie.

Scleroza multiplă, o boală în care sistemul atacă mielina

„Cu cât o persoană poate fi tratată mai devreme pentru SM, cu atât mai mari sunt șansele de a întârzia deteriorarea mielinei, ceea ce scade riscul de afectare neurologică permanentă și de simptome debilitante”.

La studiu au participat 89 de persoane cu sindrom izolat radiologic. Jumătate dintre persoane au primit 14 miligrame de teriflunomidă zilnic, iar cealaltă jumătate a primit un placebo.

Acestea au fost urmărite timp de până la doi ani.

În timpul studiului, opt persoane care au luat medicamentul au dezvoltat simptome de SM, comparativ cu 20 care au luat placebo.

Ce este teriflunomida?

După ajustarea altor factori care ar putea afecta riscul de a dezvolta simptome, cercetătorii au constatat că persoanele care au luat teriflunomidă au avut un risc cu 72% mai mic de a prezenta primele simptome decât cele care au luat placebo, scrie EurekAlert.

„Constatările noastre sugerează că intervenția timpurie cu teriflunomidă poate fi benefică pentru cei diagnosticați cu sindromul izolat radiologic, faza presimptomatică a SM”, a declarat Lebrun Frenay.

„Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe grupuri mai mari de persoane pentru a confirma constatările noastre. În plus, este important ca profesioniștii din domeniul medical să fie precauți atunci când folosesc expertiza RMN pentru a diagnostica această afecțiune, selectând doar pacienții cu risc de a dezvolta SM și să nu crească numărul de diagnostice greșite prin RMN”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Virusul Epstein-Barr declanșează scleroza multiplă, iar cercetătorii au aflat în sfârșit de ce

O infecție comună, în timpul anilor de adolescență, ar putea declanșa scleroza multiplă

Un bărbat diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică și-a construit propriul robot care să-l hrănească

Cu un pas mai aproape de tratamentul pentru scleroza multiplă. Ce a arătat un studiu clinic recent

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase