Home » Știință » Virusul Epstein-Barr declanșează scleroza multiplă, iar cercetătorii au aflat în sfârșit de ce

Virusul Epstein-Barr declanșează scleroza multiplă, iar cercetătorii au aflat în sfârșit de ce

Virusul Epstein-Barr declanșează scleroza multiplă, iar cercetătorii au aflat în sfârșit de ce
Foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2022

Un virus extrem de răspândit, numit virusul Epstein-Barr (EBV), are capacitatea de a declanșa dezvoltarea sclerozei multiple (SM) păcălind sistemul imunitar al organismului să-și atace propriile celule nervoase.

Această cercetare vitală, descrisă într-un nou studiu publicat în Nature, se bazează pe o altă lucrare, publicată la începutul lunii ianuarie 2022, care a indicat că majoritatea cazurilor de SM apar după infectarea cu virusul Epstein-Barr și dezvăluie mecanismul prin care agentul patogen provoacă această afecțiune debilitantă.

Conform IFL Science, cercetătorii au dezvăluit acum că o anumită proteină produsă de virus imită un compus care ajută celulele nervoase să funcționeze și că anticorpii pe care îi dezvoltăm pentru a ne proteja de virusul Epstein-Barr pot, prin urmare, să ne afecteze și sistemul nervos.

Virusul Epstein-Barr, asociat cu scleroza multiplă

„EBV păcălește sistemul imunitar să răspundă nu numai la virus, ci și la această componentă critică a celulelor care alcătuiesc materia albă din creierul nostru. Astfel, în lupta cu virusul, ne distrugem și propriul organism”, a explicat Lawrence Steinman.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat anticorpii prezenți în sângele și lichidul spinal la nouă pacienți cu scleroză multiplă și au stabilit că afecțiunea pare să fie asociată cu un anumit tipar de proteine-​​​​anticorp care sunt produse de celulele imunitare din lichidul spinal.

Când au testat reactivitatea acestor anticorpi la virusul Epstein-Barr, cercetătorii au descoperit că au o afinitate mare pentru o proteină numită EBNA1, care face parte din virus. Opt dintre cei nouă pacienți studiați aveau anticorpi care se legau de un fragment de EBNA1.

Virusul afectează celulele nervoase

O analiză ulterioară a arătat că același anticorp este, de asemenea, capabil să se lege de o proteină separată, cunoscută sub numele de GlialCAM, care se găsește în tecile de mielină care izolează celulele nervoase și permit transmiterea eficientă a impulsurilor electrice.

Scleroza multiplă este asociată cu o pierdere a mielinei, ducând la simptome ce includ slăbiciune musculară, amorțeală și oboseală, iar distrugerea GlialCAM de către acești anticorpi EBV reprezintă, prin urmare, o legătură clară între virus și scleroză.

„O parte din proteina EBV imită propria proteină gazdă, în acest caz, GlialCAM, găsită în teaca izolatoare a nervilor. Asta înseamnă că atunci când sistemul imunitar atacă EBV pentru a elimina virusul, ajunge, de asemenea, să țintească GlialCAM în mielină”, a spus William Robinson.

Aproximativ 95% din populația adultă a lumii are EBV

Pentru a confirma această descoperire, cercetătorii au injectat o parte din proteina EBNA1 în șoareci de laborator cu scleroză multiplă. Ei au descoperit că acest lucru a dus la o creștere a activității celulelor imunitare în sistemul lor nervos central, o demielinizare mai mare și o paralizie mai severă.

În timp ce se presupune că aproximativ 95% din populația adultă a lumii are EBV, doar un număr foarte mic de oameni dezvoltă efectiv SM. Cercetătorii spun că descoperirile lor ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru această afecțiune, cum ar fi vaccinuri care vizează în mod specific virusul Epstein-Barr.

Vă recomandăm să citiți și:

Virusul HIV latent, eliminat din celule cu ajutorul unui medicament pentru cancer

Probioticele ameliorează greața și vărsăturile din timpul sarcinii

Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu până la 87% – studiu

Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase