Home » Știință » Roverul Perseverance și-a pierdut „animalul de companie” marțian după mai bine de un an

Roverul Perseverance și-a pierdut „animalul de companie” marțian după mai bine de un an

Roverul Perseverance și-a pierdut „animalul de companie” marțian după mai bine de un an
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 22.04.2023

Este sfârșitul unei ere, cel puțin pentru roverul Perseverance de pe Marte, care a pierdut un prieten de lungă durată.

Timp de 427 sols sau zile pe Marte, Perseverance a purtat o piatră într-una dintre roțile sale.

Am urmărit saga acestei roci de companie, care, timp de peste un an, a rămas alături de Perseverance pe dealurile și nisipurile peisajului marțian.

Cu toate acestea, potrivit dr. Gwénaël Caravaca, care lucrează cu instrumentul SuperCam al roverului, echipa a aflat peste noapte, în cea mai recentă imagine Hazcam, că roca a fost pierdută.

Sfârșitul unei ere pentru roverul Perseverance de pe Marte

„A petrecut 427 Sols cu noi (mai mult de un an terestru!) și a călătorit aproximativ 10 km de la Sol 341”, a scris Caravaca pe Twitter. „Adio, prietenă rocă, ne vei lipsi!”.

Roca a fost văzută pentru prima dată la începutul lunii februarie 2022 (pe Pământ, sau aproximativ sol 341 pentru durata de viață a Perseverance pe Marte).

A ajuns cumva în roata din stânga față a roverului și, ca un prieten bun, a rămas cu roverul pentru o lungă perioadă de timp.

Roca a fost văzută pentru prima dată la începutul lunii februarie 2022, scrie ScienceAlert.

NASA a declarat că piatra nu făcea niciun fel de pagubă

Inginerii roverelor au spus că pietrele pot intra în roți atunci când roverele traversează pante.

De asemenea, acestea pot intra acolo atunci când roverul se deplasează pe teren accidentat și când greutatea roverului sparge rocile în bucăți.

Dar poate că Perseverance a renunțat la această piatră pentru că este în căutarea uneia și mai bune. Și se pare că există câteva pietre din care să aleagă.

Roverul Perseverance al NASA a colectat cea de-a 16-a mostră de rocă de pe Marte

Între timp, roverul Perseverance al NASA a reușit să colecteze cea de-a 16-a mostră de rocă, numită „Berea”. Misiunea a făcut parte din cea mai recentă campanie științifică de explorare a părții superioare a deltei Craterului Jezero: o rocă bogată în carbonat, formată din depozite transportate în aval de un râu antic.

„Această animație arată că roverul marțian Perseverence al NASA colectează o mostră de rocă dintr-un afloriment, pe care echipa științifică îl numește Berea, cu ajutorul unui braț robotic. Mostra a fost colectată pe 30 martie 2023, în cea de-a 749-a zi marțiană a misiunii. Imaginile au fost realizate de una dintre camerele frontale ale roverului”, se arată într-un comunicat al NASA.

Oamenii de știință speră acum să găsească forme de viață fosilizate, care ar putea conține informații semnificative despre climatul antic al planetei Marte. Multe alte tipuri de mostre colectate de Perseverance îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine istoria Craterului Jezero și a ciclului apei care a modelat suprafața și interiorul planetei.

Vă mai recomandăm și: 

Roverul Perseverance al NASA s-a lăudat cu o colecție impresionantă de mostre marțiene

ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic

Atmosfera bogată a planetei Marte, studiată în detaliu de roverul Perseverance

Roverul Perseverance a descoperit roci misterioase, ascunse într-un lac marțian antic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase