Home » Știință » ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic

ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic

ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic
Sursa foto: Leonardo/Maxon/GMV/ OHB Italia/ SAB Aerospace s.r.o/ESA
Publicat: 03.02.2023

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat un concept pentru un braț robotic de 2,5 metri, proiectat pentru colectarea mostrelor de pe Marte. Mostrele reprezintă mici containere pregătite anterior de roverul Perseverance al NASA, pe care dispozitivul de la ESA le pune în interiorul unei rachete pentru a le aduce pe Terra.

În timp ce NASA a făcut progrese în colectarea a zeci de  eșantioane cu roverul său, asta reprezintă doar o mică parte dintr-o misiune mult mai ambițioasă, un efort interesant de a aduce pe Pământ primele eșantioane marțiene.

Brațul robotic, numit Sample Transfer Arm (STA), joacă un rol crucial în planul NASA și ESA de a aduce pe Pământ primele mostre marțiene, potrivit Futurism.

Cum urmează să funcționeze brațul robotic al ESA?

STA este proiectat astfel încât să fie operat în mod autonom. De asemenea, va fi dotat cu două camere și „o multitudine de senzori”, potrivit ESA. Cel mai bun lucru este că va dispune și de un dispozitiv de prindere asemănător unei mâini, ceea ce îl va transforma într-un ridicător eficient.

Toate aceste echipamente vor funcționa în tandem pentru a permite STA să ridice tuburile lăsate în urmă de Perseverance, să le pună într-un container special și să închidă capacul în așteptarea lansării înapoi de pe suprafața marțiană.

ESA va lansa trei misiuni separate înainte de 2030

ESA a plănuit să lanseze trei misiuni separate înainte de 2030, ca să aducă mostrele. Acestea vor implica o mașinărie Rube Goldberg de amartizare, colectare și păstrare a probelor înainte de a le livra pe Pământ.

Este o călătorie cu mai multe etape: mai întâi, vehiculul de ascensiune pe Marte al ESA va lansa eșantioanele pe orbită, unde Earth Return Orbiter al ESA se va întâlni cu containerul de mărimea unui coș de baschet, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă.

Vă mai recomandăm și:

Perseverance și Ingenuity, văzuți tocmai de pe orbită. Imaginile publicate de NASA

Mostrele de rocă de pe Marte nu vor infecta Pământul cu o molimă marțiană, spun oamenii de știință

Când am putea primi mostrele colectate de Perseverance de pe Marte? Planul NASA s-a schimbat

Marte continuă să uimească. Planeta Roșie are o mică „ureche” pe suprafața sa

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase