Home » Știință » Forme misterioase în craterele lui Marte, fotografiate de Mars Reconnaissance Orbiter

Forme misterioase în craterele lui Marte, fotografiate de Mars Reconnaissance Orbiter

Forme misterioase în craterele lui Marte, fotografiate de Mars Reconnaissance Orbiter
Foto: NASA/JPL-Caltech/UArizona
Publicat: 22.12.2022

Mars Reconnaissance Orbiter al NASA a capturat imagini cu forme misterioase în craterele lui Marte, după cum a scris Paul Geissler, membru al echipei care administrează instrumentul care orbitează Planeta Roșie.

Aceste forme misterioase în craterele lui Marte, așa cum sunt evidențiate în imaginile uimitoare capturate de camera HiRise de pe MRO, i-au intrigat pe oamenii de știință.

Geissler și echipa sa cred că modelele strălucitoare „gravate” pe suprafața marțiană ar putea reprezenta semnele permanente lăsate în urmă de gheața marțiană încălzită de Soare, o privire fascinantă asupra istoriei extinse și bogate în apă a planetei.

Unde au fost găsite forme misterioase în craterele lui Marte?

Depozitele au fost găsite doar în interiorul craterelor din câmpiile nordice ale Arabia Terra, o regiune mare, puternic erodată și acoperită de cratere, aflată la nord de ecuatorul Planetei Roșii.

Interesant este faptul că nu toate craterele din această regiune au prezentat rămășițe ale acestor depozite misterioase. Potrivit lui Geissler, depozitele au apărut doar în craterele cu un diametru mai mare de 700 de metri, dar și nu în cele mai mici de 500 de metri, scrie Futurism.

„Depozitele au laminări orizontale care ar putea fi straturi sau terase. Depozitele au și striații radiale formate din mici creste strălucitoare”, a scris el.

Geissler și echipa sa bănuiesc că aceste caracteristici surprinzătoare sunt cauzate de materialul bogat în gheață care se transformă din solid în gaz, fiecare terasă reprezentând o etapă diferită a acestui proces.

Fotografiile sunt făcute de un instrument deja „bătrân”

Oamenii de știință cred că Marte a fost cândva plină de apă, care mai târziu s-a transformat în gheață care s-a infiltrat în suprafața aridă a planetei de-a lungul a miliarde de ani.

„Poate că craterele mai mari au pătruns până la o pânză freatică aflată între 49 și 65 de metri sub suprafață și au fost inundate după formare”, se arată în postarea de pe blog.

Dispariția gheții marțiene face ca în timp să se formeze tot felul de peisaje fascinante.

Alte cratere, cum ar fi „Fața veselă” găsită în regiunea înghețată a polului sudic al lui Marte, se crede că s-au format prin sublimarea gheții de-a lungul mai multor ani.

Deși nu putem spune cu certitudine ce se află în spatele acestor ultime observații misterioase, descoperirea oferă o perspectivă fascinantă asupra tipului de descoperiri pe care Orbiterul NASA încă ni le poate permite, în ciuda faptului că a fost lansat cu peste 17 ani în urmă.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul James Webb a observat „moartea dezordonată” a unei stele

Legile fizicii nu există cu adevărat, susține un cercetător

Astronomii au descoperit o „planetă infernală”, condamnată de o atracție fatală

Meteoriții și razele gamma ar fi contribuit la apariția vieții pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase