Home » Știință » Cercetătorii au descoperit că femeile au intestinul subțire mai lung decât bărbații

Cercetătorii au descoperit că femeile au intestinul subțire mai lung decât bărbații

Cercetătorii au descoperit că femeile au intestinul subțire mai lung decât bărbații
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.04.2023

Un nou studiu efectuat pe 45 de cadavre umane a descoperit diferențe semnificative în anatomia intestinului între corpuri, concluzionând că femeile au „în mod constant și semnificativ mai mult decât bărbații”.

Aceștia spun că descoperirea, deși se bazează pe un eșantion mic, ar putea susține ipoteza că cerințele energetice ale sarcinii și alăptării au determinat femelele să se adapteze pentru a absorbi mai multe lipide din dieta lor.

Intestinele noastre sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai vitale organe pentru absorbția nutrienților, explică autorii unei noi lucrări. Ca atare, se pare că istoricul de viață al unui animal ar putea influența modul în care intestinele cresc și se comportă.

Pentru a căuta semne de „diversitate ascunsă” între sexe, cercetătorii au adunat date de la un grup de 45 de cadavre, 21 de femei și 24 de bărbați. Compararea rezultatelor a scos la iveală diferențe semnificative în ceea ce privește dimensiunea anumitor organe.

Noul studiu a fost efectuat pe 45 de cadavre umane

În cadrul cercetării au fost disecate și specii non-umane, inclusiv șobolani, porci și broaște taurine, care – coroborate cu datele umane – au arătat că variația morfologică de-a lungul tractului gastrointestinal a fost asociată cu rolul organelor în procesarea alimentelor, lungimea acestora fiind influențată de strategia de hrănire.

Un exemplu în acest sens este reprezentat de intestinul subțire al oamenilor. Acest organ este vital pentru absorbția nutrienților din hrana noastră și – deși atât bărbații, cât și femeile trebuie să mănânce – au existat diferențe semnificative între lungimile intestinelor cadavrelor.

În medie, intestinul subțire al bărbaților avea puțin peste 4 metri, dar cel al femelelor era cu aproximativ 30 de centimetri mai lung.

O posibilă explicație pentru această diferență este că are legătură cu sarcina și alăptarea. Ambele procese necesită cantități uriașe de energie, astfel că s-ar putea ca adaptarea la intestinele subțiri mai lungi să ajute femelele să obțină cât mai multe grăsimi și nutrienți din dieta lor, atât cât este posibil din punct de vedere fiziologic.

Intestinul femeilor este cu aproximativ 30 de centimetri mai lung

Diferențele de sex în anatomie au fost mult timp trecute cu vederea, așa cum a explicat profesorul Claire Smith, șefa catedrei de anatomie de la Brighton and Sussex Medical School din Marea Britanie, scrie IFL Science.

Smith a fost unul dintre principalii contribuitori la modelul Complete Anatomy by Elsevier al anatomiei feminine, care are ca scop stabilirea imaginii incomplete a anatomiei umane, care a fost construită istoric pe corpurile bărbaților albi, europeni.

Descoperirea diversității ascunse dintre oameni contribuie la o înțelegere mai exactă a ceea ce se întâmplă sub pielea noastră.

Cercetarea variației Homo sapiens ar putea avea implicații și pentru îmbunătățirea terapiilor medicale, astfel încât o astfel de cercetare este un pas promițător în direcția cea bună

Studiul este publicat în PeerJ.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Consumul de broccoli protejează mucoasa intestinală și reduce riscul de boli

Ce au învățat fizicienii de la intestinele de rechin?

Educația îți protejează și intestinul, nu doar te face mai inteligent

Bacteriile intestinale influențează sănătatea creierului, arată un studiu pe șoareci

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase