Home » Știință » Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar

Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar

Publicat: 31.01.2023

Meditația regulată aduce mai multe beneficii asupra organismului omului, arată un studiu recent. Această terapie este deja frecventă în rândul celebrităților, precum Tom Hanks sau Lady Gaga, pentru că îi ajută să se concentreze mai bine și să rămână calmi într-un mediu agitat și încărcat.

Însă oamenii de știință au aflat că meditația face mult mai multe lucruri: ajută sistemul digestiv, întărește imunitatea pe parcursul anilor și ajută la reducerea riscului de anxietate, depresie și boli cardiovasculare.

În urma unui studiu restrâns asupra unui grup de călugări budiști, echipa care a realizat cercetarea a aflat că meditația profundă poate influența microorganismele din sistemul digestiv și poate reduce apariția bolilor mintale.

Rezultatele analizei au fost publicate în British Medical Journal.

Meditația, cu impact și asupra stomacului

„Microbiomul extrem de îmbogățit la călugări a fost asociat cu un risc redus de anxietate, depresie și boli cardiovasculare și poate îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar. În linii mari, rezultatele sugerează că meditația joacă un rol pozitiv asupra funcțiilor psihosomatice și asupra stării de bine”, au scris oamenii de știință în lucrarea publicată.

În același timp, această practică este folosită din ce în ce mai des pentru a trata abuzul de substanțe, stresul traumatic, tulburările alimentare și durerile cronice. Însă până acum, nu a fost clar dacă meditația are un impact și asupra compoziției din flora intestinală. Dar pentru a afla aceste date, specialiștii, coordonați de Centrul pentru Sănătate Mintală din Shanghai, au prelevat analiza de scaun de la 37 de călugări budiști tibetani din trei temple și de la 19 rezidenți din zonele învecinate. Meditația budistă tibetană își are sorgintea în vechiul sistem medical indian numit Ayurveda și este o formă de antrenament psihologic.

Au participat la studiu călugări care meditează de 30 de ani

Călugării participanți la studiu practică meditația cel puțin două ore pe zi. Unii dintre ei fac asta de 30 de ani. De menționat este că niciunul dintre călugări nu a consumat, în ultimele 3 luni, nimic care poate tulbura flora intestinală – precum antibiotice, probiotice, droguri. Iar analiza materiei fecale a demonstrat diferențe semnificative între probele prelevate de la călugări și cele prelevate de la vecini, notează The Guardian.

„Bacteria abundentă de la grupul care meditează a avut un efect pozitiv asupra sănătății mintale și fizice. Această modificare a florei intestinale poate reduce riscul de anxietate, depresie și poate îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar în organism. Mai multe bacterii dezvoltate de ei au fost asociate cu atenuarea efectelor bolilor psihice, sugerând astfel că meditația poate influența anumite microorganisme care au un rol în sănătatea mintală”, arată raportul.

Participanților la studiu le-au fost prelevate și probe de sânge, iar rezultatele au demonstrat că nivelul agenților care ar putea provoca boli cardiovasculare este mai redus la călugări, decât la vecinii lor din împrejurimi. Totuși, echipa este rezervată, pentru că numărul de participanți este mic, este format doar din bărbați și toți locuiesc la altitudini ridicate. Deci este dificil de exprimat o concluzie generală.

Chiar și în aceste condiții, cercetătorii susțin că studiile asupra beneficiilor aduse de meditație trebuie continuate și aprofundate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum poate noroiul să ne întărească sistemul imunitar?

Cum luptă sistemul nostru imunitar cu expunerea la virusuri?

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar. Cum am putea combate efectele dramatice?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase