Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit 30.000 de noi virusuri ascunse în ADN-ul microbilor

Oamenii de știință au descoperit 30.000 de noi virusuri ascunse în ADN-ul microbilor

Oamenii de știință au descoperit 30.000 de noi virusuri ascunse în ADN-ul microbilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.04.2023

În timp ce analizau genomul microbilor unicelulari, o echipă de cercetători a făcut o descoperire surprinzătoare. Mii de virusuri necunoscute anterior erau „ascunse” în ADN-ul microbilor.

Cercetătorii au găsit ADN-ul a peste 30.000 de virusuri încorporat în genomurile diferiților microbi unicelulari, informează aceștia într-un nou studiu. Aceștia explică faptul că ADN-ul viral ar putea permite unei celule gazdă să reproducă virusuri complete și funcționale.

„Am fost foarte surprinși de cât de multe virusuri am găsit prin această analiză”, spune autorul principal, Christopher Bellas, un ecologist care studiază virusurile la Universitatea din Innsbruck, Austria. „În unele cazuri, până la 10% din ADN-ul unui microb s-a dovedit a fi format din virusuri ascunse”.

Aceste virusuri nu par să își îmbolnăvească gazdele, spun cercetătorii. Unii dintre noile virusuri se aseamănă cu virofagele, un tip de virus care infectează alți patogeni care încearcă să își infecteze celula gazdă.

„De ce se găsesc atât de multe virusuri în genomul microbilor nu este clar”, spune Bellas. „Cea mai puternică ipoteză a noastră este că acestea protejează celula de infecția cu virusuri periculoase”.

O descoperire surprinzătoare în ADN-ul microbilor

Virusurile sunt foarte diverse, folosind multe tactici diferite pentru a-și exploata gazdele celulare.

Indiferent de dezbaterile semantice cu privire la faptul că sunt sau nu vii, se inserează cu siguranță în viața altor ființe vii. Chiar se replică adăugându-și ADN-ul la o celulă gazdă și devenind parte din genomul acesteia. Atunci când acest lucru se întâmplă într-o celulă germinală, poate duce la apariția elementelor virale endogene (EVE), sau a ADN-ului viral transmis de la o generație la alta într-o specie gazdă.

Oamenii de știință au găsit EVE-uri într-o gamă largă de organisme, inclusiv animale, plante și ciuperci. De exemplu, mamiferele poartă o varietate de fragmente virale în ADN-ul lor, iar aproximativ 8% din genomul uman este format din ADN provenit din infecții virale vechi.

Autorii studiului explică faptul că cele mai multe dintre acestea nu mai sunt funcționale și sunt considerate „fosile genomice”. Cercetările sugerează totuși că EVE-urile se pot adapta la oameni și alte organisme, ajutând eventual la respingerea celor noi, scrie ScienceAlert.

Virusurile sunt foarte diverse

Acest lucru este valabil pentru multe eucariote unicelulare, subliniază cercetătorii, menționând că acești microbi sunt frecvent infectați și uciși de virusurile gigantice. În cazul în care un virofag locuiește deja într-o celulă gazdă, acesta poate reprograma un virus gigant pentru a construi virofage în loc să se reproducă singur, ceea ce ar putea salva gazda.

Potrivit noului studiu, ADN-ul virusurilor nou descoperite este similar cu ADN-ul virofagilor, ceea ce sugerează că microbii ar putea beneficia de o anumită protecție împotriva virusurilor gigantice datorită celor „încorporați” care se află în genomul lor.

Studiul EVE-urilor de până acum s-a concentrat în principal pe animale și plante, scriu cercetătorii, acordând puțină atenție protiștilor – orice organisme eucariote care nu sunt animale, plante sau ciuperci – deși acestea reprezintă majoritatea biodiversității eucariote de pe Pământ.

Descoperirea a mii de virusuri noi ascunse în ADN-ul microbilor nu a fost obiectivul inițial al lui Bellas și al colegilor săi, care plănuiau să studieze un nou grup de virusuri pe care l-au găsit în apele Gossenköllesee, un lac alpin din statul austriac Tirol.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Virusuri vechi de un milion de ani ajută la combaterea cancerului

Un test nazal ne-ar putea ajuta să găsim virusuri nemaivăzute până acum

A fost descoperit organismul care se hrănește cu virusuri

Algele din acest lac din Arctica sunt infectate cu virusuri uriașe

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase