Home » Natură » Algele din acest lac din Arctica sunt infectate cu virusuri uriașe

Algele din acest lac din Arctica sunt infectate cu virusuri uriașe

Publicat: 13.09.2022

S-a descoperit că algele din acest lac din Arctica sunt infectate cu niște virusuri uriașe, potrivit unui nou studiu.

Lacul Milne Fiord este un corp de apă dulce care se află deasupra apei de mare, la mai puțin de 800 de kilometri de Polul Nord.

Cercetătorii care studiază lacul au descoperit că apa dulce are o gamă mai bogată și mai diversă de virusuri decât apa sărată de sub ea. Ei au descoperit, de asemenea, virusuri gigantice, de câteva ori mai mari decât cele tipice, care afectează algele din acest lac din Arctica chiar sub limita dintre apa dulce și apa sărată.

Algele din acest lac din Arctica se luptă cu virusuri gigantice

„Așa cum ecosistemul de apă dulce al lacului este diferit de ecosistemul Oceanului Arctic, are și propria sa comunitate distinctă de virusuri”, a declarat Mary Thaler, coautoare a studiului, de la Universitatea Laval din Quebec, Canada.

Acest lac este ținut pe loc de gheață, dar nu are un fund fizic. Apa dulce a lacului plutește deasupra apei mării, deoarece apa dulce este mai puțin densă decât apa sărată. Suprafața lacului este acoperită de gheață, protejând apa dulce de valuri sau vânt care altfel ar forța cele două tipuri de apă să se amestece, scrie Live Science.

Cercetătorii au forat prin gheață și au colectat probe de apă din lac. Apoi au secvențiat ADN-ul găsit în aceste probe pentru a identifica o varietate de virusuri, inclusiv unele aparținând unui grup de virusuri gigantice numite Megaviricetes.

Virusuri noi

„Una dintre caracteristicile virusurilor în general este dimensiunea foarte mică, mult mai mică decât cea mai mică bacterie și deținerea de doar câteva gene pentru a le ajuta să se multiplice”, a spus Thaler.

„Cu toate acestea, în ultimii douăzeci de ani, oamenii de știință au descoperit virusuri gigantice, care sunt la fel de mari ca o bacterie, cu genomi care ar putea transporta multe gene interesante”, a continuat cercetătoarea.

Acest lac ar putea dispărea în curând

Cercetătorii nu știu cum afectează majoritatea virusurilor algele microscopice sau ce organisme sunt infectate de un anumit virus, potrivit unei declarații publicate de Societatea Americană de Microbiologie. Autorii studiului speră să afle informații mai detaliate despre ecosistem în viitor, dar se află într-o cursă contra cronometru; temperaturile în creștere amenință să distrugă barajul de gheață care ține apa dulce în loc.

„Acest tip de lacuri era mai frecvent în Arctica, dar acum este extrem de rar. Dacă barajul de gheață se rupe, ceea ce s-a întâmplat în alte fiorduri, atunci Milne Fiord va fi pierdut”, a spus Thaler.

Studiul a fost publicat în revista Applied and Environmental Microbiology.

Vă recomandăm să citiți și:

Activitățile umane cresc posibilitatea unor valuri de căldură și mai puternice

O creatură străveche care poate vedea în întuneric se ascunde în ochii balenelor

Schimbările climatice ar putea pune capăt civilizației așa cum o știm. ,,Trebuie să ne pregătim!”

Magnitudinea unei extincții este direct proporțională cu modificarea temperaturii, dezvăluie un cercetător

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase