Home » Știință » „Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată

„Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată

Publicat: 01.05.2023

Astronomii au detectat unul dintre cele mai de durată, mai strălucitoare și mai energice obiecte cosmice observate vreodată și l-au numit „Scary Barbie”, în parte datorită puterii sale terifiante.

Obiectul îndepărtat, un fulger de lumină uimitor de strălucitor care a durat mai mult de doi ani, a fost descoperit într-un set enorm de date culese de telescoape ghidate de computer.

După ce au găsit zona de cer arzătoare în date și au făcut referințe încrucișate cu observațiile făcute de alte telescoape, astronomii și-au dat seama că au dat peste una dintre cele mai puternice explozii cosmice la care au fost martori vreodată.

Ei și-au raportat descoperirile pe serverul de preprint arXiv, iar lucrarea lor a fost acceptată pentru publicare în The Astrophysical Journal Letters.

Ce este, de fapt, Scary Barbie?

„Este absurd. Dacă luați o supernovă tipică și o înmulțiți de o mie de ori, încă nu este la fel de strălucitoare ca aceasta, iar supernovele sunt printre cele mai luminoase obiecte de pe cer. Acesta este cel mai energic fenomen pe care l-am întâlnit vreodată”,  spune coautorul Danny Milisavljevic, profesor asistent de fizică și astronomie la Universitatea Purdue (SUA), într-o declarație.

Scary Barbie s-a născut din chinurile finale ale morții unei stele sfâșiate în bucăți de o gaură neagră supermasivă.

Găurile negre se hrănesc cu stelele care le traversează calea, folosind forțele de maree exercitate de imensele lor atracții gravitaționale. Pe măsură ce steaua este înclinată din ce în ce mai aproape de gura găurii negre, gravitația care afectează regiunile stelei mai apropiate de gaura neagră este mult mai puternică decât cea care acționează pe partea îndepărtată a stelei.

Această diferență transformă steaua într-un fir care se înfășoară strâns în jurul găurii negre strat cu strat, la fel ca spaghetele în jurul unei furculițe.

Acest fir de plasmă fierbinte accelerează apoi rapid în jurul găurii negre și se învârte într-un jet enorm de energie și materie, care produce un fascicul de lumină strălucitor distinctiv, cunoscut sub numele de eveniment tranzitoriu, pe care telescoapele optice, cu raze X și cu unde radio îl pot detecta.

Cum a fost observat fenomenul?

Deoarece lumina lui Scary Barbie a venit dintr-o regiune îndepărtată a cerului, călătorind în jur de 7,7 miliarde de ani prin țesătura în expansiune a spațiu-timpului, astronomii nu au observat evenimentul în mod direct.

În schimb, prin dezvoltarea unui sistem de învățare automată numit Recommender Engine For Intelligent Transient Tracking, cercetătorii au analizat datele din multe observații înainte de a găsi sursa de lumină extrem de strălucitoare. Folosind Observatorul Lick din California și Observatorul Keck din Hawaii, cercetătorii au fost mai capabili să caracterizeze lumina ca provenind dintr-un eveniment tranzitoriu, notează Live Science.

Dar Scary Barbie, o poreclă creată pornind de la numele alfanumeric alocat aleatoriu, ZTF20abrbeie, cu referire la puterea sa înfricoșătoare, este ciudată chiar și printre alte evenimente astronomice rare și extreme. Acest eveniment este mult mai strălucitor decât orice alt eveniment tranzitoriu cu care l-ar putea compara astronomii și, în timp ce evenimentele trecătoare durează de obicei doar săptămâni sau luni, Barbie a ars deja incandescent de mai bine de doi ani, fără niciun indiciu că se va stinge.

Încă descoperim Universul

Astronomii au spus că observațiile suplimentare ale fenomenului, posibil folosind Telescopul Spațial Hubble și Telescopul Spațial James Webb, le-ar putea permite să surprindă câteva imagini de înaltă rezoluție ale izbucnirii cosmice incredibil de rare.

„Există puține lucruri în univers care pot fi atât de puternice, reacții care pot fi atât de lungi. Descoperiri ca aceasta ne deschid cu adevărat ochii asupra faptului că încă descoperim mistere și explorăm minuni din Univers, lucruri pe care nimeni nu le-a văzut până acum”, a spus Milisavljevic.

Vă recomandăm să citiți și:

Ar putea fi această copie a unei găuri negre un nou tip de stea?

Un nou record pentru cel mai greu element găsit pe o exoplanetă

Care este cel mai rapid obiect solid din Univers pe care îl cunoaștem?

Roverul Perseverance și-a pierdut „animalul de companie” marțian după mai bine de un an

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase