Home » Știință » Activitate misterioasă a fost detectată în creierul persoanelor aflate pe moarte

Activitate misterioasă a fost detectată în creierul persoanelor aflate pe moarte

Publicat: 03.05.2023

Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan, SUA, au detectat o creștere de activitate în creierul a două persoane în momentul în care acestea au murit, fenomenul fiind similar cu vârfurile de activitate cerebrală observate anterior la animalele a căror inimă a încetat să mai bată.

Detectarea acelor ultime momente este un lucru prețios și atât de rar încât nu știm prea multe despre ce se întâmplă în creier în timp ce acesta se stinge.

Abia anul trecut oamenii de știință au înregistrat pentru prima dată, cu detalii captivante, undele cerebrale ale unei persoane pe moarte. În circumstanțe tragice, ei au înregistrat din întâmplare un vârf într-un anumit tip de activitate cerebrală, numit unde gamma, împreună cu modificări la alte frecvențe.

Acest nou studiu raportează o explozie similară de activitate gamma efemeră, la doi dintre cei patru pacienți care au fost deconectați de la aparatele de menţinere a vieţii.

Din 2013, neurologul Jimo Borjigin și colegii săi au căutat în creierul uman muribund o paralelă cu ceea ce au găsit la șobolani după un stop cardiac indus. Ei au ajuns la concluzia că scurtele explozii de activitate cerebrală pe care le-au văzut urcând cu mult peste nivelurile din starea de veghe a animalelor ar putea fi sclipirile biologice ale experiențelor de moarte apropiată raportate de mulți supraviețuitori ai stopului cardiac.

O explozie de activitate gamma efemeră

„Aceste constatări ne-au determinat să investigăm activitatea neuronală a creierului la pacienții muribunzi înainte și după retragerea clinică a suportului ventilator”, scriu Borjigin și colegii lor în noua lucrare. Echipa a analizat cazurile de la Michigan Medicine, centrul medical academic al Universității din Michigan, ale pacienților care au murit în unitatea de terapie neuro-intensivă începând cu 2014.

La doi dintre cei patru pacienți în comă pe care i-au identificat, care au decedat în timp ce medicii încă le monitorizau starea după un stop cardiac sau o hemoragie cerebrală, înregistrările electroencefalografice (EEG) au dezvăluit o explozie bruscă de unde gamma într-o parte a creierului care s-a dispersat în conexiuni de lungă durată în ambele emisfere.

Nu era vorba de urmările unei crize, a confirmat un specialist în crize, ceea ce a determinat echipa de cercetare să creadă că ar fi putut da peste un posibil marker al conștiinței, sentimentul de conștientizare a împrejurimilor noastre care se ridică din încurcătura încâlcită de celule cerebrale din capul nostru.

Creșterea inițială a undelor gamma a fost localizată într-o zonă a creierului considerată o ,,zonă fierbinte” pentru așa-numitele corelații neuronale ale conștiinței. Un model similar de activitate a fost observat la persoanele care visează și la pacienții care suferă de crize epileptice și care declară că au halucinații vizuale și experiențe extracorporale.

O „zonă fierbinte” în creier

O recenzie recentă descrie modul în care această ,,zonă fierbinte” a conștiinței potențiale include zonele senzoriale ale creierului, ceea ce ar putea explica de ce experiențele de moarte iminentă pe care le raportează oamenii sunt atât de vii. Comunicarea între emisferele cerebrale este, de asemenea, considerată importantă pentru reamintirea memoriei, scrie ScienceAlert.

Cu toate acestea, aceeași recenzie recunoaște că există probleme persistente în încercarea de a stabili conștiența, subliniind că unii potențiali markeri ai conștienței „s-au dovedit iluzorii”.

„Deși activarea marcată a zonei fierbinți posterioare din creierul muribund sugerează o procesare conștientă ridicată la acești pacienți, nu o demonstrează”, notează cercetătorii.

Niciunul dintre pacienți nu a supraviețuit pentru a povesti ce ar fi putut vedea, simți sau experimenta în pragul morții și, chiar și atunci, raportarea scânteilor de activitate cerebrală la experiența subiectivă a unei persoane lasă mult loc pentru ambiguitate.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că microplasticele ajung și în creierul uman

Legătura dintre corp și minte, descoperită în creierul uman

Un semnal nemaiîntâlnit până acum a fost detectat în creierul uman

Muzica ascultată în timpul sarcinii crește capacitatea creierului bebelușului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase