Home » Știință » Test de cultură generală. Există sau nu gravitație în spațiu?

Test de cultură generală. Există sau nu gravitație în spațiu?

Publicat: 16.05.2023

În spațiu există gravitație – foarte multă. Gravitația este pretutindeni. Este adevărat că, pe măsură ce te îndepărtezi de Pământ, atracția gravitațională a acestuia slăbește.

Dar aceasta se stinge destul de încet (în comparație cu forțele nucleare). Iar gravitația nu dispare niciodată complet. Atunci când te apropii foarte mult de un alt corp mare; luna, Marte sau soarele; gravitația acestuia o domină pe cea a Pământului.

Gravitația este pretutindeni în spațiu, obiectele din spațiu sunt mereu în cădere: spre pământ, spre soare și spre centrul galactic.

Există două motive pentru care obiectele par să plutească fără gravitație în spațiu, când în realitate sunt în cădere. Fiecare galaxie este ținută împreună de forțe gravitaționale puternice. Chiar dacă ai reuși să te îndepărtezi de Soare, tot ai resimți gravitația galaxiei.

Gravitația este pretutindeni

Spațiul este foarte mare și relativ gol după standardele pământene.

Un alt motiv pentru care gravitația nu este atât de evidentă în spațiu este că obiectele tind să orbiteze în jurul planetelor în loc să le lovească. A orbita înseamnă doar că un obiect cade spre o planetă datorită gravitației și o ratează în mod continuu.

Deoarece spațiul este atât de mare, iar planetele sunt atât de mici în comparație, este foarte greu să lovești planetele. Obiectele spațiale se lansează de obicei în traiectorii hiperbolice în jurul planetelor sau alunecă pe orbite în jurul acestora.

Este nevoie de o echipă de oameni de știință care să facă calcule foarte precise pentru a se asigura că o sondă spațială destinată suprafeței lui Marte nu o ratează.

Spațiul este foarte mare și relativ gol

Căderea în cercuri în jurul unei planete în loc să se izbească de ea nu pare a fi gravitația cu care suntem obișnuiți pe Pământ, dar este exact același tip de cădere, potrivit dr. Christopher S. Baird, profesor de fizică.

Astronauții aflați pe orbită în jurul Pământului nu experimentează „lipsa gravitației”. Ei experimentează aproape toată gravitația Pământului, dar fără ca nimic să îi oprească. Acest lucru este cunoscut sub numele de „cădere liberă”.

Căderea liberă arată ca o plutire pentru o persoană aflată în cadrul de referință al căderii. În mod confuz, oamenii de știință se referă la un mediu orbital ca fiind „microgravitație”. Ceea ce vor să spună de fapt este „microaccelerație”, care este un alt termen pentru cădere liberă.

Această convenție nefericită de denumire provine din faptul că, din punct de vedere istoric, termenul „gravitație” este folosit pentru a desemna orice accelerație, și nu doar gravitația. De exemplu, atunci când un pilot de curse de accelerare experimentează patru G (forța Gravitației), accelerația se datorează rotirii anvelopelor și nu are nimic de-a face cu gravitația.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Airbus a proiectat o nouă stație spațială cu gravitație artificială

Dovada schimbărilor gravitației ar putea exista chiar pe Pământ, spun cercetătorii

Sindromul de intestin iritabil ar putea fi o formă de „intoleranță la gravitație”

Noi experimente pe ISS includ microbii mâncători de plastic, roșii în microgravitație și bacterii de iaurt

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase