Home » Știință » Airbus a proiectat o nouă stație spațială cu gravitație artificială

Airbus a proiectat o nouă stație spațială cu gravitație artificială

Publicat: 05.05.2023

Stația Spațială Internațională (ISS) se apropie de sfârșitul serviciului său. În timp ce NASA și partenerii săi s-au angajat să o mențină operațională până în 2030, există deja planuri pentru stații spațiale care vor continua moștenirea ISS.

China intenționează să își asume un rol de lider cu stația sa spațială Tiangong, în timp ce Organizația de Cercetare Spațială din India (ISRO) intenționează să își instaleze propria stație spațială până la mijlocul deceniului.

De asemenea, NASA a încheiat contracte cu trei companii aerospațiale comerciale, printre care Orbital Reef de la Blue Origin, Stația Spațială Axiom (AxS) și Starlab, conform Science Alert.

Iar acum, gigantul aerospațial multinațional european Airbus a intrat în joc.

Cum va arăta viitoarea stație spațială?

Într-un videoclip publicat recent, compania și-a detaliat propunerea pentru un modul orbital multifuncțional (MPOP), numit Airbus LOOP. Acest segment spațial modular conține trei punți, o centrifugă și un volum suficient pentru un echipaj de patru persoane, ceea ce îl face potrivit pentru viitoarele stații spațiale și misiuni de lungă durată pe Marte.

LOOP se bazează pe istoria îndelungată a companiei în ceea ce privește programele de zboruri spațiale cu echipaj uman, cum ar fi modulul Columbus al ISS, vehiculul de transfer automatizat (ATV) și modulul european de servicii (ESM) Orion.

După cum puteți vedea în videoclipul de mai jos, designul interior este format din trei niveluri sau punți. Acestea includ (de sus în jos) o punte de locuit, o punte științifică și o centrifugă care simulează gravitația pentru doi membri ai echipajului în același timp.

Sursa: YouTube

Modulul măsoară opt metri în diametru și aproximativ aceeași lungime, oferind aproape 100 de metri cubi de volum.

Potrivit Airbus, separarea interiorului în diferite punți permite un „concept intern de adăpost sigur”, ceea ce înseamnă că echipajul se poate muta pe puntea care oferă cea mai mare protecție în cazul unei explozii solare sau al altor pericole.

Fiecare punte este accesibilă printr-un „tunel” central, înconjurat de o structură de seră care poate găzdui experimente cu plante și poate asigura o aprovizionare constantă cu legume, leguminoase și alte plante suplimentare (similar cu serele de la bordul ISS).

Modulul este proiectat pentru un echipaj de patru persoane, dar se pare că poate găzdui până la opt astronauți în același timp, dar temporar.

Provocări semnificative ale viitoarelor misiuni spațiale

Dar poate cel mai interesant element al LOOP este Centrifuga, care constă din două greutăți și două capsule pentru echipaj. Aceste capsule conțin biciclete de exerciții și pot găzdui o singură persoană din echipaj, permițând acestuia să se antreneze (câte doi deodată) într-un mediu cu gravitație simulată.

NASA și alte agenții spațiale se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește viitoarele misiuni și operațiuni în spațiu. Printre acestea se numără reînnoirea explorării și dezvoltării lunare, primele misiuni cu echipaj pe Marte și ce se va face după ce ISS va fi scoasă din uz. Ca întotdeauna, NASA a solicitat sectorului spațial comercial să ofere soluții inovatoare la aceste provocări.

Vă mai recomandăm și: 

China ar putea extinde Stația Spațială Tiangong cu un al patrulea modul orbital

NASA vrea să construiască nava spațială care va distruge ISS

China va trimite astronauți pe Lună până în 2030, spune un cercetător

Un cercetător al NASA îndeamnă agenția spațială să exploreze misterele planetei Uranus

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase