NASA testează un robot asemenea unui șarpe care va căuta viață pe Enceladus

10 05. 2023, 18:00

This browser does not support the video element.

Jet Propulsion Laboratory al NASA testează un robot asemenea unui șarpe care a fost conceput pentru a escalada într-o bună zi peisajul înghețat al lui Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn, și pentru a studia oceanul de sub suprafața sa în căutare de semne de viață.

Înainte să ajungă pe satelitul lui Saturn, echipa de la JPL speră să opereze robotul Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) în alte regiuni accidentate de pe Pământ, Luna și nu numai. („Eel” din engleză înseamnă „anghilă”, un pește asemănător cu forma șarpelui.)

Obiectivul echipei este de a crea „robotul bun la toate” printr-o strategie unică.

„Ajunge în locuri în care niciun alt robot nu poate ajunge”

„Are capabilitatea de a ajunge în locuri în care niciun alt robot nu poate ajunge. Deși unii roboți sunt mai pricepuți la un anumit tip de teren, ideea pentru EELS este că are abilitatea de a le face pe toate”, a explicat Matthew Robinson, manager de proiect la JPL, citat de Futurism.

Într-o filmare recentă, robotul poate fi văzut cum „șerpuiește” pe o varietate de suprafețe, inclusiv o plajă, un versant înzăpezit și un patinoar. Robotul a fost testat chiar și la Mars Yard, un peisaj marțian simulat.

Robotul va trebui să se „șerpuiască” printre gheizere înghețate

Robotul de aproximativ 4 metri se deplasează prin rotația celor 10 segmente identice. Aceste segmente individuale pot acționa asemenea unor propulsoare, astfel că permit robotului să exploreze chiar și mediul subacvatic.

Asta contează, având în vedere că JPL speră ca robotul să exploreze în cele din urmă habitatele oceanice de sub suprafața lui Enceladus. Pentru a ajunge la acest ocean, robotul va trebui să se „șerpuiască” printre gheizere înghețate care erup pe suprafața satelitului, înainte să se scufunde la mari adâncimi.

De asemenea, robotul face toate acestea de unul singur.

„Robotul trebuie să-și dea seama care e drumul”

„Imaginați-vă o mașină autonomă, însă nu există indicatoare de Stop, semafoare sau străzi. Robotul trebuie să-și dea seama care e drumul și să încerce să-l urmeze”, a spus Rohan Thakker, unul dintre șefii echipei, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii speră să trimită robotul într-o crevasă din Munții Stâncoși din Canada la sfârșitul acestui an, test care va fi un analog pentru fantele de pe Enceladus.

O provocare de inginerie imensă

Este o provocare de inginerie imensă, având în vedere mai ales cât de puține știm despre mediul lunilor înghețate.

„Atunci când te duci în locuri în care nu știi ce vei găsi, vrei să trimiți un robot versatil pregătit pentru incertitudine care poate lua decizii de unul singur”, a adăugat Robinson.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a reușit să extragă oxigen din praful selenar simulat

NASA explică de ce majoritatea astronauților ar trebui să fie femei

Un instrument crucial al Telescopului Webb s-ar fi defectat. Ce știe NASA până acum?

Prețul astronomic plătit de NASA pentru noile costume spațiale concepute pentru programul Artemis