Home » Natură » Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa

Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa

Agricultura intensivă, cea mai mare cauză pentru declinul păsărilor în Europa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.05.2023

Utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor în agricultura intensivă este cea mai mare cauză a scăderii numărului de păsări din Marea Britanie și din restul Europei, au declarat oamenii de știință.

Comparativ cu o generație în urmă, mai puțin de 550 de milioane de păsări zboară deasupra continentului, iar declinul păsărilor este bine documentat. Dar până acum nu se cunoștea importanța relativă a diferitelor presiuni asupra populațiilor de păsări.

O echipă de peste 50 de cercetători, care a analizat datele colectate de mii de cetățeni cercetători din 28 de țări de-a lungul a aproape patru decenii, a descoperit că agricultura intensivă este cauza principală pentru declinul păsărilor de pe continent.

Ei au constatat că numărul păsărilor sălbatice de toate tipurile de pe continent a scăzut cu peste un sfert din 1980, dar că acest declin s-a adâncit la mai mult de jumătate în rândul speciilor de pe terenurile agricole.

„Pierderile sunt considerabile”

Păsările care se hrănesc cu nevertebrate, inclusiv rândunelele, ciocârliile galbene și ciocârliile pătate, au fost cele mai afectate. „Este o dovadă incontestabilă”, a declarat Richard Gregory, cercetător senior în domeniul conservării la RSPB și unul dintre autorii principali ai studiului.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a analizat modul în care 170 de specii de păsări au răspuns la patru presiuni antropice răspândite, inclusiv intensificarea agriculturii, schimbarea acoperirii forestiere, urbanizarea și criza climatică.

Potrivit studiului, speciile de pe terenurile agricole au suferit cel mai abrupt declin, numărul lor scăzând cu 56,8% de la începutul cercetărilor. Numărul păsărilor care trăiesc în mediul urban a scăzut cu 27,8%, iar în cazul păsărilor care trăiesc în păduri, scăderea a fost de 17,7%.

Dar în toate contextele, agricultura intensivă, care a fost în creștere în întreaga Europă, a fost identificată ca fiind un factor major al declinului, sacrificarea în masă a nevertebratelor ca dăunători creând o ,,cascadă trofică” în lanțul alimentar, scrie The Guardian.

Urbanizarea pune presiune asupra populațiilor de păsări

„Pierderile sunt destul de mari”, a spus Gregory. „Și multe dintre ele se întorc la acest tip de alimentație cu insecte sau la legătura cu insectele, ceea ce sugerează o legătură cu modul în care cultivăm pământul.”

Urbanizarea, de asemenea în creștere în întreaga Europă, a fost identificată ca fiind următorul factor cel mai important care pune presiune asupra populațiilor de păsări. Multe orașe pierd în mod constant în favoarea dezvoltării puținele parcele de spațiu verde pe care le mai aveau, în timp ce arhitectura modernă a jucat, de asemenea, un rol, a spus Gregory.

Speciile de păsări nordice, care preferă frigul, au fost, de asemenea, supuse unei presiuni puternice, numărul lor scăzând cu 39,7%, pe măsură ce temperaturile cresc în întreaga Europă ca urmare a crizei climatice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primele cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice, confirmate în Brazilia

Păsările migratoare își riscă viața zburând deasupra acestui oraș din America de Nord

„Plasticoza”, o nouă boală care afectează păsările marine

Unii dinozauri din Cretacic ar fi cântat precum păsările, arată o fosilă rară

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase