Home » Natură » Compoziția bogată a solului amazonian ar putea accelera refacerea pădurilor din întreaga lume

Compoziția bogată a solului amazonian ar putea accelera refacerea pădurilor din întreaga lume

Compoziția bogată a solului amazonian ar putea accelera refacerea pădurilor din întreaga lume
Sursa foto: Luís Felipe Guandalin Zagatto/EurekAlert
Publicat: 19.05.2023

Între 450 î.Hr. și 950 d.Hr., milioane de amerindieni care au trăit în Amazonia de astăzi au transformat solul inițial sărac prin diverse procese. De-a lungul multor generații umane, solurile au fost îmbogățite cu cărbune de la focurile de mică intensitate aprinse pentru gătit și arderea deșeurilor, cum ar fi oasele animale, vasele sparte, resturile vegetale și animale.

Rezultatul este un pământ negru amazonian (ADE) sau terra preta, excepțional de fertil, deoarece este bogat în nutrienți și materie organică stabilă derivată din cărbunele de lemn, care îi conferă culoarea neagră, conform EurekAlert.

Cercetătorii din Brazilia au arătat că pământul negru ar putea fi o „armă secretă” pentru stimularea reîmpăduririi.

Acest lucru nu ar fi valabil doar pentru regiunea amazoniană, unde din 1970 au fost pierduți 780.000 de kilometri pătrați (18%) de pădure, ci și pentru restul lumii.

Rezultatele la care au ajuns cercetătorii au fost publicate în revista Frontiers in Soils Science.

Cum a fost dovedită calitatea solului negru amazonian?

„Aici arătăm că folosirea solului negru poate să îmbunătățească ceea ce înseamnă creșterea pășunilor și copacilor, datorită nivelului său ridicat de nutrienți, precum și bacteriilor și microorganismelor archaea benefice în comunitatea microbiană din sol. Acest lucru înseamnă că o cunoaștere a ingredientelor care fac ADE atât de fertil ar putea fi aplicate pentru a contribui la accelerarea  proiectelor de restaurare ecologică ”, a declarat coautorul principal Luís Felipe Zagatto, student absolvent la Centrul pentru Energie Nucleară în Agricultură al Universității São Paulo, Brazilia.

Cercetătorii au efectuat experimente controlate pentru a imita succesiunea ecologică și modificările solului care au loc atunci când pășunile din zonele despădurite sunt readuse în mod activ la starea de pădure.

Aceștia au umplut 36 de ghivece de patru litri cu trei kilograme de sol, în interiorul unei sere cu o temperatură medie de 24 de grade Celsius pentru a anticipa încălzirea globală dincolo de temperaturile actuale din Amazonia, cuprinse între 22 și 28 de grade Celsius.

Cercetătorii au plantat în ghivece semințe de arbori, care au fost lăsate să germineze, iar răsadurile au crescut timp de 90 de zile. Ulterior, ei au măsurat înălțimea, masa uscată și extinderea rădăcinilor. Apoi au cuantificat modificările în pH-ul solului, textura și concentrația de materie organică, potasiu, calciu, magneziu, aluminiu, sulf, bor, cupru, fier și zinc pe parcursul experimentului. Cu ajutorul metodelor moleculare, ei au măsurat, de asemenea, schimbările în diversitatea microbiană din sol.

Un sol bogat în nutrienți și microbi benefici

După experiment, solurile conțineau mai puțini nutrienți decât la început, reflectând absorbția de către plante, dar solurile ADE 100% au rămas mai bogate în acești nutrienți decât solurile de control, în timp ce nivelurile de nutrienți au fost intermediare în solurile ADE 20%.

De-a lungul experimentului, solurile cu 20% sau 100% ADE au susținut o biodiversitate mai mare de bacterii și microorganisme decât solurile de control.

Formarea solului negru amazonian a avut nevoie de mii de ani

Totodată, rezultatele au arătat că adăugarea de sol negru a îmbunătățit creșterea și dezvoltarea plantelor.

„Datele noastre indică faptul că un amestec de nutrienți din sol și microorganisme adaptate [în solul negru] poate îmbunătăți stabilirea arborilor de plante în restaurare”, au scris cercetătorii.

Autorul principal, prof. dr. Siu Mui Tsai, a subliniat că „pământul negru amazonian a avut nevoie de mii de ani pentru a se acumula și ar dura la fel de mult timp pentru a se regenera în natură dacă ar fi folosit. Recomandările noastre nu vizează utilizarea solului negru în sine, ci mai degrabă copierea caracteristicilor sale, în special a microorganismelor sale, pentru a fi utilizate în viitoarele proiecte de restaurare ecologică”.

Vă mai recomandăm și: 

Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice

Ce efecte ar putea avea „savanizarea” Pădurii Amazoniene braziliene?

Unul dintre principalele locuri din Sistemul Solar în care am putea găsi viața extraterestră

Cum își revin pădurile după un incendiu? Bacteriile și fungii ajută cel mai mult

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase