Home » Știință » Astronomii au reluat căutarea de unde gravitaționale după trei ani. Dar ce speră să găsească?

Astronomii au reluat căutarea de unde gravitaționale după trei ani. Dar ce speră să găsească?

Publicat: 31.05.2023

În ultimii opt ani, cele trei observatoare de unde gravitaționale din lume și-au atins potențialul, detectând unele dintre cele mai extreme evenimente din Univers: fuziuni de găuri negre și coliziuni de stele neutronice.

Acum, după trei ani de întreruperi pentru modernizări și îmbunătățiri, acestea sunt pe cale să repornească în speranța de a descoperi mai multe fuziuni și, cu ajutorul unor echipamente mai sensibile, ar putea fi descoperite și alte evenimente care nu au fost încă observate.

Deși se află încă în faza de inginerie, observatorul de unde gravitaționale LIGO din SUA a detectat un eveniment candidat care a fost căutat de ceva vreme: o gaură neagră care consumă o stea neutronică.

Astronomii spun că există o probabilitate de 86% ca aceasta să fi fost o coliziune a unei stele neutronice care a fuzionat cu o gaură neagră mai grea. Dacă se confirmă, ar fi prima detecție de acest tip.

Informații fără precedent despre coliziunile cosmice

„Mi-ar plăcea să văd o fuziune dintre o stea neutronică și o gaură neagră cu un corespondent electromagnetic”, a declarat profesorul asistent dr. Barbara Patricelli.

Se așteaptă ca o astfel de fuziune să conțină o gaură neagră care sfâșie o stea neutronică înainte de a o înghiți; procesul ar trebui să elibereze lumină pe mai multe lungimi de undă. Dr. Patricelli aproape că și-a îndeplinit dorința, dar până acum această potențială detectare nu a fost observată cu niciun tip de lumină, scrie IFL Science.

În prezent, aceasta a fost observată doar în detectarea istorică a fuziunii a două stele neutronice, cunoscută sub numele de kilonovă, astfel că a vedea lumina de la fuziunea a două găuri negre sau a unei găuri negre și a unei stele neutronice ar fi o realizare incredibilă.

Prin detectarea mai multor evenimente cu o precizie mai bună și prin transmiterea mai rapidă a comunicațiilor, diferitele echipe speră să ofere astronomilor șanse mai mari de a face aceste detecții.

Observarea luminii și poate chiar detectarea neutrinilor de la aceste evenimente ne-ar oferi informații fără precedent despre aceste coliziuni cosmice.

Cel mai greu obiect detectat

Sensibilitatea crescută a detectoarelor înseamnă că acestea sunt capabile să găsească găuri negre cu o masă de până la 1.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Aceasta este o clasă complet nouă de obiecte, găurile negre de masă intermediară – găuri negre care nu s-ar fi putut forma din cauza unei stele care a devenit supernovă. Până în prezent, cel mai greu obiect detectat a fost reprezentat de două găuri negre care au fuzionat într-una singură, cu o masă de 142 de ori mai mare decât cea a Soarelui.

De asemenea, detectoarele ar putea observa stelele masive care se transformă în supernove pe o rază de câteva zeci de milioane de ani-lumină de la Pământ.

Cercetătorii vor continua, de asemenea, să folosească aceste detecții pentru a testa teoria relativității generale a lui Albert Einstein.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O explozie radio rapidă a fost observată după un eveniment cu unde gravitaționale

Observatorul LIGO ar putea detecta unde gravitaționale de la extratereștri

Semnale misterioase, nemaivăzute până acum, au fost descoperite de un nou detector de unde gravitaționale

Un nou detector de unde gravitaţionale, primul de acest fel, este aproape gata. Poate răspunde la întrebări fundamentale în astrofizică

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase