Home » Știință » Cea mai apropiată supernovă de Pământ din ultimul deceniu este vizibilă pe cerul nopții

Cea mai apropiată supernovă de Pământ din ultimul deceniu este vizibilă pe cerul nopții

Cea mai apropiată supernovă de Pământ din ultimul deceniu este vizibilă pe cerul nopții
Galaxia Roată de Car, observată de Telescopul Spațial James Webb. Credit foto: NASA, ESA, CSA, STScI
Publicat: 27.05.2023

Astronomii și-au îndreptat recent telescoapele înspre un obiect ceresc familiar, astfel încât să observe un eveniment rar: o nouă supernovă – o stea care a „explodat”, la propriu și la figurat.

Această nouă supernovă a apărut într-o galaxie aflată la 21 de milioane de ani-lumină de Pământ. Galaxia este cunoscută sub numele de Roată de Car (desemnată și ca Messier 101 sau M101) și este o galaxie spirală mare, întinsă, care poate fi observată printr-un telescop mic, dar doar dacă cerul este suficient de întunecat, potrivit Space.com.

Dar aceasta nu este în niciun caz o stea „nouă”. Este una pe moarte, potrivit astronomilor.

O supernovă greu de observat

Galaxia Roată de Car, care conține noua supernovă, este situată în apropierea graniței care separă Ursa Mare (Carul Mare) de Boötes and Herdsman. În apropiere se află M101.

Cele două obiecte cerești nu sunt cele mai ușor de observat. Unul dintre motivele pentru vizibilitatea problematică este dimensiunea galaxiei: M101 are aproximativ o treime din diametrul aparent al Lunii. Astfel, strălucirea sa generală este „împrăștiată” într-o asemenea măsură încât contrastul dintre aceasta și cerul din fundal o face oarecum dificil de perceput.

O explozie cataclismică de supernovă

Această nouă supernovă este o stea care este – sau a fost – de multe ori mai mare și mai masivă decât Soarele nostru.

Dacă o astfel de stea ar înlocui Soarele în Sistemul Solar, s-ar putea extinde dincolo de orbita lui Marte. Stelele își produc energia prin fuziunea hidrogenului în heliu în adâncul nucleului lor. Atunci când o stea acumulează suficient heliu în miezul său, producția sa de energie crește semnificativ, iar aceasta se transformă într-o gigantă roșie sau supergigantă, precum Betelgeuse din constelația Orion.

Odată ce nucleul stelei începe să creeze fier, zilele acesteia sunt numărate. Formarea elementelor mai grele decât fierul consumă energie mai degrabă decât să o producă. În cele din urmă, deoarece nucleul nu mai poate susține greutatea imensă a stelei, aceasta se prăbușește, declanșând o explozie cataclismică de supernovă. Explozia de lumină și energie rezultată este probabil echivalentă cu zece miliarde de stele normale.

Lumina de la explozie a călătorit prin spațiu 21 de milioane de ani

Astfel, explozia stelei nu a avut loc recent, deoarece M101 se află la o distanță de aproximativ 21 de milioane de ani-lumină de Pământ.

Prin urmare, lumina rezultată din această explozie a călătorit prin spațiu timp de 21 de milioane de ani înainte de a ajunge în cele din urmă pe planeta noastră în luna mai.

Astronomii vor continua să monitorizeze supernova, observând orice fluctuație a luminozității înainte ca aceasta să se estompeze, în cele din urmă.

Vă mai recomandăm și: 

O descoperire rară și neașteptată. Hubble a surprins un quasar dublu în Universul îndepărtat

Cercetătorii sunt la un pas de a afla dacă viața a evoluat de mai multe ori în trecutul planetei

Alinierea galaxiilor la milioane de ani-lumină distanță confirmă cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein

Cercetătorii au descoperit „simetrii” care protejează Pământul de haosul din Univers

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase