Home » Știință » Vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi gata până în 2030

Vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi gata până în 2030

Publicat: 14.04.2023

Milioane de vieți ar putea fi salvate de un set inovator de vaccinuri, concepute pentru o serie de afecțiuni, inclusiv cancerul, au spus experții. O companie farmaceutică este încrezătoare că vaccinurile pentru cancer, boli cardiovasculare și autoimune și alte afecțiuni vor fi gata până în 2030.

Studiile privind aceste vaccinuri se dovedesc, de asemenea, „extrem de promițătoare”, iar unii cercetători au afirmat că progresul de 15 ani a fost „derulat” în 12 până la 18 luni, datorită succesului vaccinului COVID-19, potrivit The Guardian.

Compania, care a creat unul dintre vaccinurile împotriva COVID-19, dezvoltă vaccinuri împotriva cancerului care vizează diferite tipuri de tumori.

Terapiile cu ARNm ar putea fi disponibile pentru boli rare

„Vom avea acel vaccin, va fi destul de eficient și va salva sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi oamenilor din întreaga lume vaccinuri personalizate împotriva multiplelor tipuri de tumori”, a spus dr. Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice Moderna.

Burton a spus, totodată, că mai multe infecții respiratorii ar putea fi acoperite de o singură injecție, protejând persoanele vulnerabile de COVID-19, gripă și virusul sincițial respirator (VSR), în timp ce terapiile cu ARNm ar putea fi disponibile pentru boli rare, pentru care nu există în prezent medicamente.

Molecula ARNm instruiește celulele să producă proteine. Prin injectarea unor forme sintetice, celulele pot pompa proteinele pe care dorim ca sistemul nostru imunitar să le atace. Un vaccin împotriva cancerului pe bază de ARNm ar alerta sistemul imunitar cu privire la un cancer care se dezvoltă deja în corpul unui pacient, astfel încât acesta să îl poată ataca și distruge, fără să distrugă celulele sănătoase.

FDA a acordat unor vaccinuri denumirea de terapie inovatoare

În ianuarie, Moderna a anunțat rezultatele unui studiu în fază avansată al vaccinului său experimental cu ARNm pentru VSR, sugerând că acesta a avut o eficacitate de 83, 7% în prevenirea a cel puțin două simptome, cum ar fi tusea și febra, la adulții cu vârsta de 60 de ani și peste. Pe baza acestor rezultate, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a acordat vaccinului denumirea de terapie inovatoare.

În februarie, FDA a acordat aceeași desemnare vaccinului personalizat împotriva cancerului, de la Moderna, pe baza rezultatelor recente obținute la pacienții cu melanom, un tip de cancer de piele.

Pfizer a început, de asemenea, recrutarea pentru un studiu clinic în stadiu avansat al unui vaccin antigripal pe bază de ARNm și a început să se ocupe de alte boli infecțioase, inclusiv de zona zoster, în colaborare cu BioNTech.

Pandemia a scurtat termenul de dezvoltare a vaccinurilor

Dr. Richard Hackett, directorul executiv al Coaliției pentru Pregătirea pentru Epidemii și Inovații (Cepi), a declarat că cel mai mare impact al pandemiei a fost scurtarea termenelor de dezvoltare pentru multe platforme de vaccinuri nevalidate anterior. Acesta a explicat:

„Aceasta a însemnat că lucruri care s-ar fi putut derula pe parcursul următorului deceniu sau chiar 15 ani, au fost comprimate într-un an sau un an și jumătate…”, a explicat Hackett.

Vă mai recomandăm și: 

Dozele de rapel ale vaccinurilor COVID-19 prezintă eficacitate, însă efectul rezistă prea puțin timp, arată un studiu

Un medic american de origine română a dezvoltat testul de sânge pentru anxietate

Lockdown în Phenian, din cauza unei „boli respiratorii”

Un ingredient comun, folosit în siropul de tuse, ar putea trata boala Parkinson

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase