Home » Știință » Test de cultură generală. Putem călători în trecut?

Test de cultură generală. Putem călători în trecut?

Publicat: 02.06.2023

Este posibil sau nu să călătorim în trecut? Un cercetător încearcă să răspundă la întrebare pe înțelesul tuturor.

Știința curentă dictează că nu putem călători în trecut. De ce este așa ceva imposibil? Problema de bază a călătoriei în timp este conservarea energiei.

De exemplu, să presupunem că avem un portal care trimite obiecte cu trei secunde înapoi în timp exact în aceeași locație și montăm acest portal la câțiva centimetri deasupra unei trambuline. Pornim portalul și aruncăm o baterie încărcată în portal.

Aceasta cade, apare cu trei secunde mai devreme, înainte ca portalul să fie pornit, și sare de pe trambulină până la un punct de deasupra portalului. Trei secunde mai târziu, de acolo îi dăm drumul bateriei originale și lângă ea este bateria care a călătorit în timp și a sărit. Portalul se aprinde și ambele baterii cad acum prin portal. Ciclul se repetă automat fără intervenție umană.

De ce nu putem călători în trecut?

Tot ce a trebuit să facem a fost să pornim portalul și să aruncăm prima baterie. Două baterii devin patru, care devin opt și așa mai departe. Un om de afaceri ar putea spune: „Genial! Baterii gratuite. Să le vindem și să facem o avere!”.

Dar ideea este că, odată ce atingem portalul și aruncăm prima baterie, restul este complet automat. Asta înseamnă că nu ar exista nicio modalitate de a pune capăt acestei acțiuni, scrie dr. Christopher S. Baird.

Rețineți că această reacție în lanț nu are loc în momente progresive în timp. Totul se întâmplă în aceeași buclă de timp de trei secunde. Acea baterie ar deveni instantaneu un număr infinit de baterii. Acestea ar umple întregul univers, ne-ar zdrobi până la moarte și apoi ar exploda.

Legea conservării locale a energiei

Legea conservării locale a energiei este universală și este un lucru bun. Este ceea ce împiedică Universul să explodeze într-o clipă într-un glob infinit de energie.

De asemenea, această lege este cea care exclude călătoria în timp în trecut. Călătoria în timp în trecut este interzisă de fizica simplă chiar și în absența oamenilor. În timp ce filmele despre călătoriile în timp în trecut pot fi creative și provocatoare, acestea sunt pur și simplu greșite. Există multe teorii speculative despre călătoria în timp în trecut, unele realizate de fizicieni respectați, dar fizica de masă nu o permite.

Însă am putea călători în viitor

Pe de altă parte, călătoria în timp către viitor este permisă de legile fizicii și chiar a fost măsurată experimental.

Relativitatea dictează că depinde atât de viteza cadrului de referință, cât și de puterea câmpului gravitațional din cadru. Putem călători în viitor fie petrecând timp într-un vehicul care călătorește foarte repede în raport cu pământul, fie petrecând timp într-un câmp gravitațional foarte puternic.

În ambele cazuri, călătoria în timp nu permite „saltul” la un timp viitor. Toate cadrele de referință trebuie să experimenteze toate secundele din zi. Mai degrabă, timpul trece mai încet în astfel de cadre de referință. Dacă ora locală curge rapid din cauza vitezei mari sau a gravitației, putem parcurge o oră în timp ce pământul va parcurge două.

O astfel de călătorie în timp este verificată experimental în fiecare zi de echipamente care se ocupă de măsurători precise ale timpului, cum ar fi sateliții GPS. Din păcate, efectul de dilatare a timpului este foarte slab. Cele mai mari viteze și cea mai puternică gravitație pe care le pot atinge oamenii în prezent îi transportă doar cu câteva milisecunde în viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au observat cum gazul reciclat alimentează o galaxie masivă din Universul timpuriu

Misteriosul model de umbre din spațiu dezvăluie un fenomen bizar

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

Test de cultură generală. Când se vor alinia toate planetele Sistemului Solar?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase