Home » Știință » Motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă nu este ceea ce crezi

Motivul pentru care câinele tău mănâncă iarbă nu este ceea ce crezi

Publicat: 04.06.2023

V-ați întrebat vreodată de ce câinele mănâncă iarba din fața blocului sau din parcul pentru câini? Iată care este motivul!

Mâncatul de iarbă este un comportament comun la câinii de companie. Unele sondaje arată că până la 80% dintre oameni își observă câinele gustând în mod regulat iarbă.

De asemenea, câinele mănâncă iarbă de mult timp de-a lungul istoriei și acesta nu este un comportament apărut în urma împerecherii selective.

Câinele mănâncă iarbă, dar nu din motivele cunoscute de noi

Mulți oameni cred că patrupezii mănâncă iarbă atunci când îi doare stomacul, crezând că iarba îi face pe câini să vomite. Motivul probabil nu este acesta; un studiu pe 12 câini care mâncau iarbă zilnic a constatat că au existat puține episoade de vărsături, iar cele care au apărut au venit după ce câinele a mâncat hrană.

De fapt, dacă un câine are o tulburare gastrointestinală ușoară din cauza a ceva cu care a fost hrănit, este mai puțin probabil să mănânce iarbă decât dacă ar fi hrănit cu o dietă normală, punctează Science Alert.

Alte teorii spun că animalele noastre de companie mănâncă iarbă pentru că doresc un laxativ sau pentru că aceasta le furnizează fibre.

La fel ca în cazul vărsăturilor, există puține dovezi științifice pentru majoritatea acestor teorii. De exemplu, în studiul celor 12 câini, toți au fost deparazitați și nu au avut probleme digestive anterioare. Cu toate acestea, toți cei 12 câini tot au mâncat iarbă (de 709 ori).

Iată de ce câinele mănâncă iarbă!

Principala constatare a studiului a fost că, atunci când câinele încă nu luase masa zilnică, era mai probabil să mănânce iarbă. Pe scurt, cu cât câinele era mai flămând, cu atât era mai probabil să mănânce iarbă.

Răspunsul la motivul pentru care câinele consumă iarbă poate fi pur și simplu: pentru că îi place. Câinele se poate plictisi, iar mestecatul ierbii îi dă o activitate.

Poate că patrupedului tău îi place să mănânce iarbă. Ruperea ierbii poate fi satisfăcătoare. Textura și gustul ierbii oferă ceva diferit față de ceea ce mănâncă de obicei. Este posibil să observați chiar că preferă iarba din anumite anotimpuri; poate iarba proaspătă de primăvară este o delicatesă.

Există motive pentru care nu ar trebui să vă lăsați câinele să mănânce iarbă?

Iarba este uneori tratată cu erbicide. Este posibil ca iarba din parc să fi fost tratată. Unele consilii locale folosesc un colorant nepericulos pentru a arăta unde a fost pulverizat erbicid pe iarbă, ceea ce este de mare ajutor.

Substanțele chimice pentru gazon sunt detectate frecvent în gazon timp de până la 48 de ore după aplicare și au fost detectate și în urina câinilor cu acces la iarba tratată în acest fel.

Cercetările au sugerat că poate exista o legătură între cancerul vezicii urinare la câini și expunerea la erbicide.

De fapt, câinii pot chiar acționa ca avertizori; aceleași expuneri chimice apar în urina câinilor și a oamenilor care împart același mediu.

Ce trebuie făcut dacă doriți să utilizați erbicide?

Dacă utilizați erbicide pe iarbă, îndepărtați câinele, jucăriile, alimentele și bolurile cu apă din zonă înainte de aplicare.

Asigurați-vă că pesticidul s-a uscat complet înainte de a-i permite câinelui accesul în zonă; pentru asta, căutați pe ambalaj perioada de uscare adecvată. Acest lucru este deosebit de important, în special cazul pesticidelor sau îngrășămintelor granulare care pătrund în sol, deoarece acestea pot necesita până la 24 de ore sau mai mult.

În altă ordine de idei, multe frunze, flori și fructe de la plante comune pot fi toxice pentru câine. Printre acestea se numără plante precum oleandrul și calele; chiar și oregano și frunzele de dafin pot provoca vărsături și diaree la câini.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii, uimiți de cât de mult ADN uman există în mediul înconjurător

Ce se întâmplă în creierul bebelușilor atunci când vorbești cu ei?

Ciupercile par să aibă „convorbiri electrice” după ploaie

De ce torc pisicile? Răspunsul este mai bizar decât ai crede

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase