Home » Știință » Câinii și oamenii care suferă de demență, mai similari decât am fi crezut

Câinii și oamenii care suferă de demență, mai similari decât am fi crezut

Câinii și oamenii care suferă de demență, mai similari decât am fi crezut
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2023

Câinii îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă știința somnului în cazul demenței. Atunci când câinii bătrâni cu dificultăți cognitive au fost monitorizați în clinici de somn, oamenii de știință au descoperit că aceștia au avut parte de multe dintre aceleași tulburări pe care le-au avut și oamenii cu Alzheimer.

Prietenii noștri blănoși sunt, de asemenea, afectați de somnul superficial și întrerupt la bătrânețe.

Când cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU) din SUA și colegii din Argentina și Ungaria au înregistrat undele cerebrale a 28 de câini vârstnici în timpul unui somn de două ore, au observat o activitate interesantă a ciclului de somn.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Veterinary Science.

Creierul câinilor cu declin cognitiv nu doarme în întregime, la fel ca cel al oamenilor

La fel ca în cazul oamenilor cu Alzheimer, câinii cu probleme cognitive accentuate au ațipit mai puțin profund decât cei care nu prezentau declin cognitiv, conform Science Alert.

Mai exact, câinii cu semne de demență au prezentat o activitate mai puternică a undelor beta în timp ce dormeau, care este legată de starea de veghe.

Alejandra Mondino, neurolog veterinar la NCSU, spune că acest lucru înseamnă că organul cerebral al câinilor nu doarme cu adevărat sau, cel puțin, nu în întregime.

„La oameni, oscilațiile lente ale creierului sunt caracteristice SWS și sunt legate de activitatea așa-numitului sistem glimfatic, un sistem de transport care elimină deșeurile proteice din lichidul cefalorahidian. Reducerea oscilațiilor lente la persoanele cu Alzheimer și eliminarea redusă asociată a acestor toxine a fost implicată în consolidarea mai slabă a memoriei lor în timpul somnului profund”, a explicat neurologul veterinar Natasha Olby de la NCSU.

Poate că același lucru este valabil și pentru animalele noastre de companie. Cercetătorii au subliniat însă că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această bănuială.

Experimentul actual a stabilit o alternativă neinvazivă

În 2002, oamenii de știință au observat că modelul zilnic somn-veghe al unui câine era „dramatic alterat” la caninii seniori. Cu toate acestea, studiile anterioare, se bazau pe implantarea chirurgicală a unor electrozi în creierul câinelui. Experimentul actual a stabilit o alternativă neinvazivă, folosind în același timp tehnica standard de aur pentru evaluarea somnului la om.

Aceasta presupune atașarea unei electroencefalograme (EEG) la capul unui câine în timp ce acesta doarme. Instrumentul înregistrează apoi undele cerebrale din afara craniului.

Descoperirile au confirmat ceea ce stăpânii de câini au observat de mult timp: animalele de companie mai în vârstă, cu declin cognitiv, tind să sufere mai mult de dificultăți de somn și de somnolență în timpul zilei.

Indiciile timpurii ale declinului cognitiv la câini

S-ar putea ca aceste tulburări de somn să declanșeze declinul cognitiv, dar ar putea fi de asemenea adevărat că declinul cognitiv provoacă tulburările de somn. După toate probabilitățile, cercetătorii suspectează că este vorba de amândouă.

Cercetătorii intenționează ca mai departe să monitorizeze acest ciclu vicios la câinii mai tineri, pe măsură ce îmbătrânesc. În acest fel, ei pot căuta markeri timpurii ai declinului cognitiv la animalele de companie, care, de asemenea, ar putea fi relevanți și pentru proprietarii lor.

Vă mai recomandăm și: 

Un nou medicament pentru Alzheimer ar putea încetini declinul cognitiv cu 35%

Plasturele cu ultrasunete asigură monitorizarea neinvazivă a țesuturilor profunde

„Gripa câinilor” evoluează și ar putea infecta oamenii

Animalele de companie ajută bebelușii să aibă mai puține alergii alimentare

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase