Home » Știință » Primul termometru din cer poate măsura căldura „produsă de orice clădire de pe planetă”

Primul termometru din cer poate măsura căldura „produsă de orice clădire de pe planetă”

Primul termometru din cer poate măsura căldura „produsă de orice clădire de pe planetă”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.06.2023

Satellite Vu, un start-up cu sediul la Londra, a lansat noul satelit HotSat-1, supranumit „termometrul din cer”, pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice la nivel global.

„Prezentăm primul termometru din cer. Satellite Vu lansează o constelație de opt sateliți care pot măsura căldura produsă de orice clădire de pe planetă”, a declarat directorul executiv al startup-ului, Anthony Baker, conform Interesting Engineering.

HotSat-1 este conceput cu o rezoluție necesară pentru a observa acoperișuri și pereți individuali în timp ce zboară la o altitudine de 500 de kilometri. Senzorul său infraroșu a fost dezvoltat cu fonduri de la agențiile spațiale britanice și europene, potrivit BBC.

Cum va combate primul termometru din cer schimbările climatice?

Odată cu angajamentul Regatului Unit de a deveni stat cu emisii net zero până în 2050, țara implementează schimbări de infrastructură prin care să accelereze procesul, în contextul din cauza numărului ineficient de locuințe și a unei majorități covârșitoare de locuințe construite înainte de 1970.

Baker a subliniat necesitatea de a opri instantaneu schimbările climatice.

Satelitul este echipat să identifice structurile și spațiile deschise care agravează efectul de insulă de căldură urbană, inclusiv parcările mari din centrele comerciale.

Ca urmare a identificării structurilor ce contribuie la creșterea temperaturilor, planificatorii ar putea avea o idee cu privire la cele mai bune locuri pentru plantarea de copaci și să răcorească mediul înconjurător.

NASA a creat un program de atenuare a impactului valului de căldură

Având în vedere că temperaturile globale sunt în continuă creștere, NASA a implementat în 2022 Programul de formare în domeniul teledetecției aplicate (ARSET) pentru a atenua impactul valurilor de căldură și a construi indici de vulnerabilitate la căldură pentru a reduce riscurile pentru sănătatea populației urbane.

Instruirea a evidențiat importanța teledetecției și a cartografierii termice de la sateliți. Acesta urmărea „să furnizeze observații globale, oportune și obiective pentru a monitoriza efectele insulelor de căldură urbană (UHI) în timp și, respectiv, pentru a monitoriza temperatura la suprafața solului (LST)”.

Space X a lansat 72 de noi sateliți pe orbită

Se spune că HotSat-1 va ajuta la monitorizarea poluării și va detecta schimbările bruște ale temperaturii apei râurilor, de exemplu.

Senzorul inovației a fost testat pe o aeronavă care a zburat deasupra cartierului londonez Ealing, iar datele au fost monitorizate de agenția națională de cartografie din Marea Britanie, Ordnance Survey (OS). Instituția va avea acces timpuriu la datele satelitului.

SpaceX, compania de rachete deținută de Elon Musk, a lansat pe orbită, pe 12 iunie, 72 de sateliți cu o rachetă SpaceX Falcon-9 (incluzând HotSat-1).

Vă mai recomandăm și: 

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada a perturbat sateliții de pe orbita Pământului

Inteligența Artificială îi va prinde pe cei care aruncă gunoiul din mașină

Greta Thunberg a participat la ultimul ei protest școlar pentru climă

Temperatura medie globală este pe cale să crească cu 3 grade Celsius, avertizează un nou studiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase