Home » D:News » Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate

Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate

Un nou parteneriat face ca sateliții de patrulare specială în spațiu să devină o realitate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.03.2023

În ultimii ani, numărul de sateliți care orbitează în jurul Pământului a crescut rapid, cu peste 8.000 pe orbită în prezent și cu un potențial de până la 100.000 în următorii zece ani, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU). Acest grup de sateliți este fundamental pentru societatea modernă. 

De la sateliții meteorologici la sateliții de radiodifuziune și comunicații, aceștia sprijină numeroase activități economice și sociale și fac parte din infrastructura socială.

Prin urmare, asigurarea siguranței și securității acestor sateliți devine din ce în ce mai importantă. Însă unii sateliți sunt ținte ușoare, ceea ce îi face vulnerabili la atacuri rău intenționate. Au existat mai multe cazuri în care nave spațiale ciudate s-au apropiat de alți sateliți, ceea ce i-a îngrijorat pe operatori. Acesta este motivul pentru care „Strategia de Securitate Națională și Strategia de Apărare Națională a Japoniei solicită consolidarea „Conștientizării Domeniului Spațial” (SDA), care include necesitatea unor sateliți de patrulare sau de poliție speciali, manevrabili, potrivit Interesting Engineering.

Sateliți mici și manevrabili

„Recent, am observat o creștere a eforturilor de supraveghere militară din partea altor țări, ceea ce devine o amenințare la adresa securității naționale. Trebuie să caracterizăm sateliții suspecți pentru a înțelege amenințarea”, a explicat Fumiharu Namiki, vicepreședinte al Aero Engine, de la IHI Corporation.

Northrop Grumman și IHI Corporation (o companie din Tokio) au fost de acord să lucreze împreună la construirea de sateliți mici, manevrabili pentru misiunile SDA. Acești sateliți vor utiliza autobuze satelit deja fabricate de Northrop Grumman.

Aceste servicii ajută sateliții să funcționeze în condiții de siguranță. IHI Aerospace, parte a grupului IHI a mai realizat dispozitive de propulsie pentru sateliți comerciali și nave spațiale realizate de Northrop Grumman. Cele două companii au lucrat împreună pentru o lungă perioadă.

O expertiză valabilă internațional

Pe de altă parte, Northrop Grumman are o istorie îndelungată în realizarea de produse pentru sol și spațiu, care ajută la monitorizarea mediului spațial și la găsirea, identificarea și descrierea obiectelor spațiale. Compania este lider în operațiunile de întâlnire și proximitate pe orbita joasă a Pământului (LEO) și pe orbita geosincronă (GEO). Aceasta oferă clienților capacități critice de logistică, service și inspecție în diverse domenii de misiune.

Scopul parteneriatului dintre Northrop Grumman și IHI Corporation este să facă spațiul un loc mai important, în special pentru activități din GEO și din spațiul global și de securitate națională, care pot fi realizate în mod durabil. Cu ajutorul expertizei combinate a celor două companii, acestea lucrează la o soluție SDA accesibilă și eficientă pentru Japonia, Statele Unite și întreaga lume.

Vă mai recomandăm și: 

Un nanosatelit de la Sony, lansat în premieră pe orbita Pământului cu ajutorul propulsiei cu apă

Sateliții comerciali, motiv de nemulțumire pentru experții în apărare

Un satelit chinez, observat în timp ce apucă un alt satelit și îl aruncă de pe orbita Pământului

Un astronom a găsit 12 noi sateliți care orbitează în jurul lui Jupiter

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase