Betelgeuse continuă să nedumerească oamenii de știință

15 06. 2023, 18:00

Steaua strălucitoare și roșie Betelgeuse din constelația Orion a dat dovadă de un comportament neașteptat. La sfârșitul anului 2019 și în 2020 a strălucit mai puțin decât a făcut-o vreodată – cel puțin în înregistrările care datează de mai bine de un secol.

Pentru scurt timp, Betelgeuse a strălucit mai puțin decât Bellatrix, a treia cea mai strălucitoare stea din Orion. Acest eveniment a devenit cunoscut sub numele de „Marea întunecare”.

Dar Betelgeuse a redevenit strălucitoare de atunci. Pentru câteva zile în acest an, a fost cea mai strălucitoare stea din Orion – mai strălucitoare decât am văzut-o vreodată.

Ambele evenimente au dus la speculații cu privire la faptul că dispariția sa este iminentă. Dar există însă dovezi care să susțină această idee? Și cum ne-ar afecta o astfel de explozie aici, pe Pământ?

Betelgeuse, steaua strălucitoare și roșie din constelația Orion

Stelele sunt, în general, remarcabil de stabile. Stelele strălucesc cu aceeași intensitate an de an. Dar există și excepții, iar unele stele – numite stele variabile – își schimbă luminozitatea.

Cea mai faimoasă este Mira, „Steaua minunilor”, descoperită de pastorul german David Fabricius în 1596, o stea care pulsează, se extinde și se contractă în mod regulat.

Algol este un alt exemplu bine cunoscut: este eclipsată periodic de o stea însoțitoare. Există aproximativ 30 de astfel de stele variabile vizibile cu ochiul liber, deși este nevoie de multă atenție și răbdare pentru a observa variația luminozității.

Betelgeuse, a șaptea cea mai strălucitoare stea de pe cer (fără a lua în considerare și Soarele), este cea mai strălucitoare dintre stelele variabile. Uneori, Betelgeuse devine aproape la fel de strălucitoare ca Rigel (a patra stea albastră cea mai strălucitoare din constelație), în timp ce alteori este mult mai slabă.

Stelele sunt, în general, remarcabil de stabile

Variația este cauzată de pulsații, asemănătoare cu cele ale lui Mira, deși nu la fel de mari sau regulate. Uneori, însă, o stea poate deveni pentru scurt timp extrem de strălucitoare. Cele mai strălucitoare și mai rare dintre acestea sunt supernovele, formate atunci când o stea întreagă își încheie viața într-o explozie puternică, scrie IFLScience.

Supernovele pot fi suficient de strălucitoare pentru a fi vizibile în timpul zilei, deși acest lucru s-a întâmplat doar de câteva ori în ultimii 1.000 de ani. O supernovă luminoasă din apropiere este genul de eveniment pe care astronomii îl așteaptă cu nerăbdare – dar pe care puțini dintre noi vor avea ocazia să-l vadă vreodată.

Deși Betelgeuse este o stea variabilă, „marea atenuare” din 2021 a fost extremă. În decurs de câteva luni, Betelgeuse s-a întunecat, de fapt, cu aproximativ 60%. În cele din urmă, cercetătorii au demonstrat că acest eveniment a fost cauzat de un nor.

Stele precum Betelgeuse expulzează în permanență gaze și praf. O aglomerare de gaz în vânt, la fel de mare ca steaua însăși, întuneca jumătate din stea. De fapt, imaginile cu steaua arătau că jumătatea sudică a sa lipsea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Betelgeuse nu e nici pe departe atât de mare pe cât se credea

Misterul din jurul întunecării stelei Betelgeuse a fost rezolvat

Petele solare au redus luminozitatea stelei Betelgeuse 

Astronomii anunţă că Betelgeuse, a doua stea din constelaţia Orion, nu se transformă, încă, într-o supernovă