Home » Știință » Un material necunoscut până acum ar putea revoluționa tratamentul cancerului

Un material necunoscut până acum ar putea revoluționa tratamentul cancerului

Publicat: 16.06.2023

Un nou material, aflat la intersecția puțin explorată a chimiei organice și anorganice, ar putea să permită realizarea unor panouri solare mai puternice, dar și să deschidă calea spre următoarea generație de tratamente împotriva cancerului.

Descris într-o lucrare a revistei Nature Chemistry, compozitul este alcătuit din nanoparticule de siliciu ultraușoare și un element organic strâns legat de cele utilizate în televizoarele OLED.

Acesta este capabil să mărească viteza prin care două molecule pot face schimb de energie și să convertească lumina cu energie mai mică în lumină cu energie mai mare, scrie EurekAlert.

Doar câteva laboratoare din lume sunt capabile să producă nanoparticule de siliciu cu specificațiile potrivite.

Lumina de înaltă energie poate ataca țesuturile canceroase

Unul dintre aceste laboratoare este condus de Lorenzo Mangolini, profesor de inginerie mecanică și știința materialelor la UC Riverside, SUA, care a contribuit la inventarea procesului.

„Noul material îmbunătățește încercările anterioare pe care le-am făcut pentru a crea ceva care să schimbe în mod eficient energia între două componente diferite”, a declarat Mangolini.

„Există mari oportunități de a folosi acest material pentru o mare varietate de aplicații, dar poate că una dintre cele mai importante, din perspectiva sănătății umane, este în tratamentul împotriva cancerului”, a adăugat profesorul.

Lumina de înaltă energie, cum ar fi lumina laser ultravioletă, poate forma radicali liberi capabili să atace țesuturile canceroase.

Un nou material, creat la intersecția chimiei organice și anorganice

Cu toate acestea, lumina ultravioletă nu călătorește suficient de departe în țesuturi pentru a genera radicali terapeutici aproape de locul tumorii. Pe de altă parte, lumina în infraroșu apropiat pătrunde adânc în organism, dar nu are suficientă energie pentru a genera radicalii.

Cu noul material, echipa de cercetători a demonstrat că este posibilă emiterea de lumină cu o energie mai mare decât cea vizată de material, cunoscută sub numele de conversie ascendentă a fotonilor. Pe lângă faptul că sunt eficiente, „punctele” de siliciu care stau la baza acestui material de înaltă energie nu sunt toxice.

Preluarea luminii cu energie scăzută și transformarea ei într-o formă de energie mai mare ar putea fi folosită pentru a crește eficiența celulelor solare, permițându-le să capteze lumina în infraroșu apropiat care, în mod normal, ar trece prin celule. Atunci când este optimizată, lumina cu energie redusă ar putea reduce dimensiunea panourilor solare cu 30%.

Studiul a fost publicat în Nature Chemistry.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rezultate „impresionante”: O pastilă reduce riscul de deces în urma cancerului pulmonar

Tratamentul revoluționar care ar elimina definitiv tumorile canceroase la oameni

Cancerul la gât devine o adevărată epidemie, iar de vină ar fi obiceiurile sexuale

Cele 13 semne timpurii care ar putea însemna cancer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase