Home » Știință » „Ingredientele vieții” s-ar putea afla în vaporii de pe Enceladus, satelitul înghețat al lui Saturn

„Ingredientele vieții” s-ar putea afla în vaporii de pe Enceladus, satelitul înghețat al lui Saturn

„Ingredientele vieții” s-ar putea afla în vaporii de pe Enceladus, satelitul înghețat al lui Saturn
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2023

Oamenii de știință au surprins Enceladus, satelitul înghețat al lui Saturn, în timp ce pulveriza „o coloană uriașă” de vapori de apă în spațiu. Analizele au arătat că este posibil ca această coloană să conțină multe dintre ingredientele necesare vieții. 

Erupția a fost surprinsă de Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA în noiembrie 2022. Recent, oamenii de știință au detaliat erupția în cadrul unei conferințe la Institutul de Știință a Telescopului Spațial din Baltimore.

„Este imensă”, a declarat Sara Faggi, astronom la Goddard Space Flight Center al NASA, în cadrul conferinței, potrivit Space.com.

Jeturile de pe Enceladus ar putea conține ingredientele vieții

Nu este prima dată când oamenii de știință au văzut cum Enceladus „scuipă” apă. Perspectiva mai largă a noului telescop și sensibilitatea mai mare au arătat, însă, că jeturile de vapori se îndreaptă mult mai departe în spațiu decât se credea până acum.

Oamenii de știință au aflat pentru prima dată despre exploziile de apă ale lui Enceladus în 2005, atunci când nava spațială Cassini de la NASA a surprins particule de gheață care au ieșit prin fisuri.. Exploziile sunt atât de puternice încât materialul lor formează unul dintre inelele lui Saturn, potrivit NASA.

Analizele au arătat că jeturile conțineau metan, dioxid de carbon și amoniac – molecule organice care conțin elementele chimice necesare vieții.

Enceladus ar putea ascunde sub scoarța sa un ocean vast

Apa este un alt element de probă în cazul unei posibile vieți pe Enceladus. Satelitul lui Saturn este acoperit în totalitate de un strat gros de apă înghețată, dar măsurătorile rotației sale sugerează că sub această scoarță înghețată se ascunde un vast ocean. Oamenii de știință cred că jeturile de apă detectate de Webb și Cassini provin de la gurile de aerisire hidrotermale de pe fundul oceanului. Ipoteza este susținută de prezența siliciului, un ingredient comun în scoarțele planetare.

Oamenii de știință de la NASA discută despre viitoarele misiuni de întoarcere pentru a căuta semne de viață pe Enceladus.

Viitoare misiuni vor explora posibile semne de viață pe Enceladus

Propunerea Enceladus Orbilander ar urma să orbiteze în jurul satelitului înghețat timp de aproximativ șase luni, colectând mostre de apă. Apoi, nava spațiala s-ar transforma într-un modul de aterizare, coborând pe suprafața sa. Orbilander ar avea la bord instrumente de cântărire și analiză a moleculelor, precum și un secvențiator de ADN și un microscop. Camerele de luat vederi, sondele radio și laserele ar urma să scaneze de la distanță suprafața lui Enceladus, a relatat The Planetary Society.

O altă misiune propusă presupune trimiterea unui „robot asemenea unui șarpe” în adâncurile acvatice de sub suprafața lui Enceladus. Robotul, denumit Exobiology Extant Life Surveyor, este prevăzut cu camere de luat vederi și cu un laser pe cap pentru a-l ajuta să navigheze în mediul necunoscut al fundului oceanic al lui Enceladus.

Vă mai recomandăm și: 

Studiu revoluționar: Plantele elimină din aer toxinele care cauzează cancer

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ar ascunde un ocean subteran

Marte are o crustă mai groasă decât cea a Pământului și o sursă de căldură radioactivă

Cercetătorii încearcă să afle originea regolitului de pe Miranda, una dintre lunile lui Uranus

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase