Home » Știință » Roboții care au grijă de bătrâni ar putea deveni realitate în China

Roboții care au grijă de bătrâni ar putea deveni realitate în China

Publicat: 21.06.2023

Ce faci dacă ai o populație îmbătrânită și prea puțini oameni care să aibă grijă de aceasta? China ar putea trece la roboții care au grijă de bătrâni.

„Pe măsură ce numărul persoanelor în vârstă crește, dar numărul de îngrijitori nu ține pasul, sunt necesare mașinării inteligente pentru a reduce volumul de muncă al oamenilor”, a declarat Gao Hongjun, directorul unui centru de îngrijire a persoanelor în vârstă din centrul orașului Shanghai.

„În caz contrar, toată lumea va obosi și nu va putea îngriji bine bătrânii”, a adăugat el.

Politicile chineze indică faptul că ar trebui să existe un îngrijitor pentru fiecare patru rezidenți din unitățile de îngrijire a seniorilor. Cu toate acestea, doar 320.000 de îngrijitori îi deservesc în prezent pe cei 8,1 milioane de rezidenți din unitățile îngrijire ale țării. Asta înseamnă că țării îi lipsesc peste 1,7 milioane de îngrijitori, scrie Interesting Engineering.

Ar putea fi roboții care au grijă de bătrâni soluția miraculoasă?

Roboții care au grijă de bătrâni sunt prezentați ca soluție la această problemă, dar costurile rămân în continuare ridicate, creând un obstacol în calea implementării la scară largă.

În prezent, există peste 100 de start-upuri chineze de robotică specializate în reabilitare, însoțire și roboți de îngrijire, dar majoritatea nu au atins încă producția în masă. Acest lucru este cauzat parțial de faptul că autoritățile locale nu oferă suficientă finanțare pentru a lansa la scară mare roboți în casele de bătrâni.

Iar casele de bătrâni pur și simplu nu sunt suficient de profitabile pentru a-și permite mulți roboți pe cont propriu. Sunshine Nursing Home este o unitate de îngrijire privată din estul provinciei Anhui al cărei cofondator, supranumit Dong, se luptă cu această problemă.

„Dacă investim bani în dispozitive inteligente, prețurile noastre vor crește și vor veni mai puțini oameni”, a spus Dong.

Când ar putea deveni realitate astfel de roboți?

Dar speranța nu s-a pierdut. Analiștii sunt optimiști cu privire la perspectivele pe termen lung ale industriei inteligente de sănătate din China. O firmă de cercetare din provincia Guangdong a publicat un raport care prezice că piața va „exploda” în următorul deceniu și până în 2027 va fi de trei ori mai mare decât în 2021.

Gu Jie, CEO al Shanghai Fourier Intelligence, o companie de robotică specializată în dispozitive de reabilitare, susține că raportul este probabil corect în estimările sale.

„Indiferent unde locuiesc bătrânii, toți speră ca membrele lor să fie flexibile și starea lor mentală să se îmbunătățească. Și după achiziționarea dispozitivelor, mai multe persoane le pot folosi, ceea ce îmbunătățește foarte mult eficiența. Asta înseamnă AI”, a spus Jie.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că un îndulcitor artificial comun descompune ADN-ul

O creștere alarmantă de abcese cerebrale a fost observată la copii

Știința din spatele fenomenului de déjà vu: Ce este și ce poate însemna de fapt?

Rezultate „impresionante”: O pastilă reduce riscul de deces în urma cancerului pulmonar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase