Home » Știință » Un studiu arată că un îndulcitor artificial comun descompune ADN-ul

Un studiu arată că un îndulcitor artificial comun descompune ADN-ul

Un studiu arată că un îndulcitor artificial comun descompune ADN-ul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.06.2023

Un îndulcitor artificial comun, sucraloza, comercializat sub denumirea Splenda, a fost găsit în produse precum sucurile dietetice și guma de mestecat. Potrivit unui nou studiu, îndulcitorul ar putea, de asemenea, să degradeze materialul ADN din interiorul celulelor umane. 

Întrucât ADN-ul conține codul genetic care controlează corpul nostru, descoperirea ar putea fi o problemă gravă, deoarece ar putea duce la multiple probleme de sănătate.

Cercetătorii cer acum ca agențiile de reglementare să revizuiască siguranța și statutul a înlocuitorului zahărului.

Studiul a fost publicat în revista Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B.

Băuturile îndulcite depășesc pragul impus de autorități

Termenul tehnic pentru ceva care distruge ADN-ul în acest fel este mutagen. Studiul a analizat în mod specific sucraloza-6-acetat: acest compus chimic este produs atunci când sucraloza este ingerată și metabolizată în organism, așa cum a fost raportat într-un studiu din 2018, la șobolani.

„Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele mutagene de 0,15 micrograme per persoană pe zi. Lucrarea noastră sugerează că sucraloza-6-acetat dintr-o singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depășește acest prag. Și asta fără a lua în calcul cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă sub formă de metaboliți după ce oamenii consumă sucraloză”, a spus inginerul biomedical Susan Schiffman de la North Carolina State University din SUA.

Cu alte cuvinte, sucraloza-6-acetat este deja prezentă în aceste băuturi înainte de a fi ingerate, dar o cantitate și mai mare este produsă în stomacul oamenilor. Sucraloza este, de fapt, fabricată dintr-o versiune modificată a sucralozei-6-acetat, care este sintetizată din zaharoză.

Zaharoza și sucraloza-6-acetat deteriorează celulele din peretele intestinal

În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat o serie de teste de laborator pe celulele sanguine umane și pe țesutul peretelui intestinal pentru a observa reacția atât la sucraloză, cât și la compusul sucraloză-6-acetat. De asemenea, au fost efectuate teste privind activitatea genetică a celulelor intestinale, toate acestea folosind proceduri standardizate de analiză pentru detectarea leziunilor ADN.

„Am constatat că ambele substanțe chimice (zaharoza și sucraloza-6-acetat) provoacă scurgeri intestinale. Practic, acestea fac peretele intestinului mai permeabil. Substanțele chimice deteriorează joncțiunile sau interfețele, acolo unde celulele din peretele intestinal se conectează”, a spus Schiffman.

Un intestin permeabil înseamnă că alimentele parțial digerate și toxinele se pot infiltra în fluxul sanguin. Afecțiunea poate fi provocată în numeroase moduri și poate avea efecte ulterioare în multe părți diferite ale corpului.

Cercetătorii au avertizat asupra întreruperii consumului de sucraloză

Cercetătorii au avertizat că oamenii ar trebui să înceteze de acum înainte să mai consume sucraloză. Anterior, îndulcitorul a fost aprobat de autoritățile de reglementare pe baza unor cercetări care arătau că acesta trece prin organism fără să fie modificat – constatări care sunt acum contrazise de studii mai recente, potrivit Science Alert.

Este posibil ca această aprobare de reglementare să fie acum revizuită. Cercetătorii au sugerat că cercetările ulterioare ar putea analiza mai îndeaproape impactul potențial periculos al expunerii la sucraloză-6-acetat asupra sănătății.

Vă mai recomandăm și: 

Comanzi mereu mâncare? Iată de ce ar trebui să-ți faci griji

Lentilele de contact ar putea fi o sursă neștiută de chimicale eterne

Ar putea o dietă sănătoasă să ne întinerească creierul?

Câți dintre români au renunțat la băuturile răcoritoare?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Ce este Inelul de Foc al Pacificului?
Test de cultură generală. Ce este Inelul de Foc al Pacificului?
Academia Atlantykron omagiază 44 de ani de la zborul în spațiu al cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu
Academia Atlantykron omagiază 44 de ani de la zborul în spațiu al cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu
S-ar fi descoperit o posibilă cauză pentru pana de curent din Spania și Portugalia
S-ar fi descoperit o posibilă cauză pentru pana de curent din Spania și Portugalia
Danemarca ar putea renunța la o interdicție veche de 40 de ani privind energia nucleară
Danemarca ar putea renunța la o interdicție veche de 40 de ani privind energia nucleară
SUA și Qatar au semnat un acord Boeing de 200 de miliarde de dolari
SUA și Qatar au semnat un acord Boeing de 200 de miliarde de dolari
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
O influenceriță a fost împușcată mortal în timp ce era live pe TikTok
O influenceriță a fost împușcată mortal în timp ce era live pe TikTok
Inteligența Artificială este capabilă să dezvolte spontan comunicare similară cu cea a oamenilor
Inteligența Artificială este capabilă să dezvolte spontan comunicare similară cu cea a oamenilor
Comisia Europeană a greșit atunci când a blocat accesul la mesajele Ursulei von der Leyen
Comisia Europeană a greșit atunci când a blocat accesul la mesajele Ursulei von der Leyen
Cum arată industria criptomonedelor după primele 100 de zile din al doilea mandat al lui Donald Trump?
Cum arată industria criptomonedelor după primele 100 de zile din al doilea mandat al lui Donald Trump?
Arheologii au aflat originea lamelor de obsidian folosite de azteci în timpul ritualurilor
Arheologii au aflat originea lamelor de obsidian folosite de azteci în timpul ritualurilor
O specie de insectă folosește o tactică surprinzătoare pentru a-și manipula prada
O specie de insectă folosește o tactică surprinzătoare pentru a-și manipula prada
„Conspirații cu gen. Emil Străinu” începe joi, 15 mai, de la 22:00, LIVE pe YouTube Cancan
„Conspirații cu gen. Emil Străinu” începe joi, 15 mai, de la 22:00, LIVE pe YouTube Cancan
Cum l-a protejat, fără să dorească, spionajul german pe ambasadorul francez la București în Primul Război Mondial
Cum l-a protejat, fără să dorească, spionajul german pe ambasadorul francez la București în Primul Război Mondial
Giacomo Campiotti, regizorul italian al remarcabilului film Doctor Jivago
Giacomo Campiotti, regizorul italian al remarcabilului film Doctor Jivago
Jakob Gimpel, co-fondatorul Orchestrei Simfonice Palestiniene
Jakob Gimpel, co-fondatorul Orchestrei Simfonice Palestiniene
Test de cultură generală. Care este cea mai periculoasă țară din lume?
Test de cultură generală. Care este cea mai periculoasă țară din lume?
Ce este și când a apărut teoria conspiraționistă Noua Ordine Mondială?
Ce este și când a apărut teoria conspiraționistă Noua Ordine Mondială?