Home » Știință » Test de cultură generală. Este creierul uman cel mai mare?

Test de cultură generală. Este creierul uman cel mai mare?

Test de cultură generală. Este creierul uman cel mai mare?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.07.2023

Creierul uman nu este cel mai mare comparativ cu cel al altor animale. Media creierului uman are în jur de un kilogram. Prin comparație, creierul unui cașalot are o masă de opt kilograme, iar cel al unui elefant are o masă de cinci kilograme.

Ai putea fi tentat să crezi că un creier mai mare este mai inteligent, și pentru că oamenii sunt cele mai inteligente animale, trebuie să avem cei mai mari creieri. Însă biologia nu funcționează în felul acesta. Atunci când un animal are o dimensiune mai mare cu totul, toate organele sale trebuie să fie, în general, mai mari doar pentru a-l menține în viață.

Un cașalot cântărește între 35 și 45 de tone și se întinde pe o lungime de aproximativ 15 metri. Cu atât de mult țesut biologic de care trebuie să aibă grijă, cașalotul are nevoie de o inimă gigantică pentru a menține sângele în toate aceste țesuturi, de plămâni gigantici pentru a furniza oxigen la toate aceste țesuturi și de un creier gigantic pentru a coordona totul.

Inteligența, strâns legată de mărimea creierului

Cașalotul are nevoie de un creier gigantic nu pentru că este inteligent, ci pentru că are atât de multe funcții de nivel inferior pe care trebuie să le îndeplinească cu un corp atât de mare, potrivit wtamu.edu.

În schimb, inteligența este mai strâns legată de mărimea creierului în raport cu mărimea corpului. În cazul în care un creier mare este găzduit într-un corp mic, creierul trebuie să efectueze mai puțină procesare și control al semnalelor de nivel scăzut. Prin urmare, creierul poate fi eliberat pentru o gândire de nivel superior.

Oamenii nu au cel mai mare creier

Dar chiar și această imagine este prea simplificată.

Inteligența pare să depindă de multe lucruri: dimensiunea absolută a creierului, dimensiunea relativă a creierului, conectivitatea, consumul de energie etc. Dar, ca un model aproximativ, dimensiunea relativă a creierului este într-adevăr corelată cu inteligența în cadrul principalelor grupuri de organisme.

Deși oamenii nu au cel mai mare creier în general, avem cel mai mare creier în raport cu dimensiunea corpului nostru printre mamifere.

Vă mai recomandăm și: 

Principiul plăcerii: Cum ne poate asigura succesul în viață?

Genomurile de la 240 de specii de mamifere dezvăluie de ce omul este unic

Calota glaciară abundă cu microorganisme, indică un nou studiu

Creierul caracatiței, mai asemănător cu cel al omului decât se credea. Cum și-au căpătat inteligența remarcabilă?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase