Home » Știință » Kyber, cristalele care „dau viață” săbiilor laser din „Războiul Stelelor”

Kyber, cristalele care „dau viață” săbiilor laser din „Războiul Stelelor”

Kyber, cristalele care „dau viață” săbiilor laser din „Războiul Stelelor”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.06.2023

Pe măsură ce explorăm din ce în ce mai mult universul din „Războiul Stelelor” și vasta sa cronologie, dobândim mai multe cunoștințe despre mitologia și istoria Universului, precum și despre modul în care funcționează unele vehicule, gadgeturi și arme. Dacă nu sunteți familiarizați cu animațiile din „Războiul stelelor”, romanele, benzile desenate sau jocurile video, acest scurt articol despre cristalele kyber vă poate dezvălui câteva dintre secretele săbiilor laser.

V-ați întrebat vreodată de ce au cei din Ordinul Sith săbii laser roșii? Sau cum a obținut Ahsoka săbiile laser albe? Ei bine, asta se datorează cristalului kyber. Dar ce sunt aceste cristale?

Cristalele kyber, adesea descrise ca fiind cristale de sabie laser sau cristale vii, sunt pietre rare care cresc în mod natural și sunt în acord cu Forța. Deși pot fi găsite pe multe planete din galaxia din „Războiul Stelelor”, în mod tradițional, Jedi le obțineau din peșterile cu cristale de pe planeta de gheață Ilum.

Ce rol au cristalele kyber în crearea săbiilor colorate?

Cristalele direcționează energia într-un mod unic prin intermediul Forței și prezintă un fel de „conștiință colectivă”, comunicând între ele și cu ființele vii. În interior, sunt atât organice, cât și anorganice și nu au o durată de viață perceptibilă, astfel încât pot fi găsite în multe dimensiuni, potrivit Space.com.

„Adevăratele cristale kyber”, cele fără impurități, se găsesc doar în filonii de kyberită pură, mineralul lor de bază.

Un mare obstacol pentru cei care se află în întuneric este că aceste cristale kyber sunt, în mod inerent, conectate la partea luminoasă a Forței, rezistând eforturilor acestor utilizatori ai Forței de a construi săbii laser obișnuite. Soluția este de a „domina” cristalul, făcându-l să „sângereze”, ceea ce duce la obținerea unor lame roșii și purpurii, sinonime cu Sith și cu alte personaje ale Întunericului.

În vremurile antice, cristalele kyber erau cunoscute drept cristale kaiburr și erau deja folosite atât de Jedi, cât și de Sith pentru a-și construi săbiile laser.

Cristalele vii, întruchiparea Forței însăși

Potrivit legendelor, Sith le foloseau, de asemenea, pentru a alimenta super-armele antice, lucru pe care Imperiul Galactic l-a făcut mai târziu cu Steaua Morții.

Înainte ca ordinele Jedi și Sith să fi existat, cristalele vii erau venerate de societățile primitive datorită proprietăților lor unice. Acestea erau foarte des asociate cu elementele, ceea ce a dus la teoria că primii Jedi le considerau întruchiparea Forței însăși.

În Templul Kyberului de pe planeta sfântă Jedha, Jedi au sculptat mai bine de 2.000 de statui din kyber folosind doar săbiile lor laser. Astfel de monumente, la fel ca templul în sine și fiecare kyber din interior, au fost păzite de Gardienii Whills, până când orașul Jedha a fost distrus de Steaua Morții.

În mod ironic, Ilum a fost profanat și exploatat până la epuizare pentru a alimenta Steaua Morții imediat după ce Ordinul 66 a eliminat majoritatea Cavalerilor Jedi. Ascensiunea Primului Ordin, decenii mai târziu, nu a făcut decât să înrăutățească situația, Ilum fiind transformată în Starkiller Base, o super-armă suficient de puternică pentru a distruge sisteme stelare întregi.

Vă mai recomandăm și: 

Un nou telescop spațial va studia materia întunecată a Universului

Misterul lui Barbă Neagră și al navei sale cu cărbune ar fi fost rezolvat

James Cameron, regizorul filmului cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

Cercetătorii au descoperit un material ciudat făcut din particule subatomice

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase