Home » Știință » Mit sau realitate: 7 remedii contra țânțarilor. Funcționează sau nu?

Mit sau realitate: 7 remedii contra țânțarilor. Funcționează sau nu?

Publicat: 27.06.2023

Există o ființă care reușește întotdeauna să strice serile de vară: țânțarul. Chiar și atunci când nu poartă boli, mâncărimea cauzată de acesta este foarte neplăcută. Ce remedii contra țânțarilor putem folosi cu succes?

Cu toții știm persoane care sunt asaltate de țânțari și persoane care nu se aleg cu nicio mușcătură. Asta pentru că țânțarii folosesc simțul mirosului pentru a-și alege „prada”, iar unii oameni miros mai bine pentru ei.

Putem schimba felul în care mirosim folosind parfum, săpun, alimentația și așa mai departe, dar care dintre aceste remedii contra țânțarilor funcționează cu adevărat?

Remedii contra țânțarilor: 1. Săpunul

După cum știm cu toții, săpunurile afectează felul în care mirosim, dar oameni care folosesc același săpun pot ajunge să miroasă diferit. Un studiu publicat anul acesta a constatat că, pentru unii oameni, spălatul cu săpunuri Dove și Simple Truth îi face mai atrăgători pentru țânțari, în timp ce spălatul cu săpunul Native respinge acești musafiri nedoriți.

Pentru alți oameni, niciunul dintre săpunuri nu influențează gradul de atracție avut asupra țânțarilor.

2. Bananele

Ați putea să înlocuiți bananele cu struguri în această vară pentru a evita mușcăturile de țânțari. Un studiu american a constatat că țânțarii au fost mai atrași de mirosul mâinilor unor oameni după ce aceștia au mâncat o banană.

Însă acest model nu este valabil pentru toate fructele. Aceleași metode au fost repetate folosind struguri și nu a existat nicio schimbare în atragerea țânțarilor.

Remedii contra țânțarilor: 3. Berea

Un studiu din 2010 a măsurat cât de mult au fost atrași țânțarii de oamenii înainte și după ce aceștia din urmă au băut fie bere, fie apă. După ce au băut bere, mirosul corporal al voluntarilor era mai atrăgător pentru țânțari.

Dar nu a existat nicio schimbare în atragerea țânțarilor la voluntarii care au băut apă, menționează IFLScience.

4. Deodorantul

Un studiu din Scientific Reports a constatat că un compus din deodorante (tetradecanoat de izopropil) a respins țânțarii, împiedicându-i să aterizeze pe suprafața acoperită cu deodorant. A fost înregistrată o scădere cu 56% a numărului de aterizări de țânțari. Acest lucru ar putea duce la mai puține ciupituri.

Este și mai important să vă amintiți să purtați deodorant atunci când faceți mișcare, deoarece un studiu din Nature a constatat că țânțarii sunt mai atrași de persoanele transpirate.

5. Usturoi și vitamina B

Mulți oameni mănâncă usturoi și iau suplimente de vitamina B ca remedii contra țânțarilor. Într-un studiu din 2005, participanții au fost expuși la țânțari după ce au consumat usturoi sau un placebo. A fost înregistrat numărul de înțepături de țânțari, alături de alte măsurători, iar rezultatele nu au oferit nicio dovadă că usturoiul respinge țânțarii.

În mod similar, un alt studiu din 2005 a constatat că nu există niciun efect al luării suplimentelor de vitamina B asupra atractivității mirosului pielii pentru țânțari.

6. Substanțele care resping țânțarii pe bază de DEET

DEET (Dietiltoluamidă) este o substanță chimică care se găsește în multe produse anti-țânțari și poate fi folosită direct pe piele.

Nu miroase prea bine (nici pentru noi și nici pentru țânțari) și se poate simți puțin uleiaosă, dar repelenții care conțin DEET oferă cea mai lungă protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, în comparație cu alte substanțe.

Remedii contra țânțarilor: 7. Tratarea hainelor cu insecticid

Dacă nu vă place ideea de a pune repelent direct pe piele, puteți pulveriza insecticid pe haine. Aceasta este o modalitate eficientă de a face ca țânțarii să nu muște pielea acoperită de îmbrăcămintea tratată și este o tehnică folosită de armată. Țânțarii mușcă adesea prin hainele netratate, așa că merită efortul.

Ați încercat toate aceste lucruri și încă sunteți mușcat? Asta s-ar putea întâmpla pentru că și genetica influențează felul în care mirosim și, prin urmare, cât de atrăgători suntem pentru țânțari.

Vă recomandăm să citiți și:

Un american cheltuie milioane pentru a inversa procesul de îmbătrânire. Iată cum poți face asta pe gratis!

Ce este „bed rotting”, trendul care ține tinerii în pat ore-n șir

Dormitul în camere separate din cauza sforăitului poate ajuta cuplurile

Românul care a câștigat la Loto de 14 ori folosind matematică simplă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase