Home » Știință » O echipă a creat materialul textil care te protejează de țânțari

O echipă a creat materialul textil care te protejează de țânțari

Publicat: 28.05.2023

O echipă de cercetători a creat țesătura care te protejează mușcăturile de țânțari; aceasta nu îi permite acului insectei să treacă prin îmbrăcăminte.

Mușcăturile de țânțari reprezintă o amenințare pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale. Chiar și atunci când indivizii poartă haine cu mâneci lungi sau încearcă diverse metode de protecție cu plase, țânțarii reușesc să le evite. Deoarece aceste țesături au goluri între fibre, insectele pot pătrunde cu ușurință.

Un entomolog de la Universitatea Auburn (SUA) a descoperit o soluție simplă, dar eficientă la această problemă. Echipa universității a creat țesătura care protejează de țânțari. Aceasta este dezvoltată în așa fel încât proboscida țânțarului (structura tubulară asemănătoare acului) să nu mai poată trece.

Țesătura care blochează mușcăturile de țânțari

„Creăm tricotaje de blocare a mușcăturii de țânțar cu micro-rezoluție produse prin producție robotică pentru a proteja oamenii împotriva bolilor transmise de vectori”, se menționează în lucrarea de cercetare pre-print, disponibilă în bioRxiv.

Echipa a folosit mașinării speciale de tricotat programate cu diferite modele pentru a găsi cel mai potrivit model care ar putea bloca mușcătura. „Aceste modele au fost integrate într-un robot computerizat de tricotat cu control numeric pentru producția în masă cu muncă umană minimă de articole de îmbrăcăminte care blochează mușcăturile”, se mai menționează în lucrare.

În cele din urmă, cercetătorii au creat un model geometric unic care nu permite acului să treacă prin îmbrăcăminte.

În căutarea materialului potrivit

Apoi, oamenii de știință au căutat cel mai bun material pentru țările cu vreme caldă și au dezvoltat o țesătură din amestec spandex-poliester. Ei au ales această țesătură pentru a fi confortabilă și purtabilă în condiții meteorologice tropicale, unde bolile transmise de țânțari sunt o preocupare semnificativă. Prototipul final a fost testat împotriva Aedes aegypti, precum și împotriva Psorophora howardii, notează Interesting Engineering.

„Descoperirile noastre oferă indivizilor capacitatea de a se proteja de bolile transmise de vectori în climatele calde. Procesul de fabricație al acestor textile reduce munca umană și nu va avea un impact negativ asupra mediului”, spune lucrarea.

Mușcăturile de țânțari ucid sute de mii de oameni în fiecare an pe tot globul. Malaria, febra dengue și virusul West Nile sunt boli comune răspândite de țânțari.

Echipa lucrează și la o metodă de sterilizare sau de inginerie genetică a țânțarilor, care ar putea dura mai mult timp.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce torc pisicile? Răspunsul este mai bizar decât ai crede

Primul „pan-genom” uman complet include în sfârșit diversitatea umanității

Săpunul poate face oamenii mai atractivi pentru țânțari, potrivit unui studiu

Planta de cactus ar putea revoluționa „combustibilul viitorului”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase