Home » Știință » Cauza bolilor autoimune precum artrita reumatoidă ar putea fi în frigider

Cauza bolilor autoimune precum artrita reumatoidă ar putea fi în frigider

Publicat: 07.07.2023

Un studiu de la Universitatea Central Florida (SUA) sugerează că o bacterie ușor dobândită prin consumul de produse lactate, de carne de vită sau de legume și fructe poate fi cauza bolilor autoimune precum artrita reumatoidă la cei care sunt predispuși genetic la boală.

Aproximativ 1,3 milioane de adulți din SUA și 400.000 din Marea Britanie suferă de durere, deformare progresivă a articulațiilor și leziuni ale organelor asociate cu artrita reumatoidă.

Cercetarea s-a bazat pe descoperiri anterioare care indică faptul că neregulile din două gene înrudite numite PTPN2/22 sunt cauza bolilor autoimune precum boala Crohn, diabetul de tip 1 (T1D) și artrita reumatoidă. Aceste afecțiuni cronice apar atunci când celulele defensive ale corpului își atacă în mod eronat propriul țesut din cauza unor indicii genetice și de mediu necunoscute.

„Dacă apar mutații în aceste gene, proteina PTPN2/22 nu va funcționa corect, ceea ce duce la un sistem imunitar hiperactiv, care duce la tulburări autoimune”, a declarat Robert C. Sharp, autor principal al studiului.

Care este cauza bolilor autoimune?

Recent, liderul echipei, dr. Saleh Naser, a descoperit o legătură între bacteria în cauză, Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) și atât boala Crohn, cât și T1D. Se pare că prezența MAP poate acționa ca un „comutator de pornire” pentru PTPN2/22 anormal la acești pacienți, făcând ca sistemele de recunoaștere a celulelor și cele de semnalizare inflamatorie să fie hiperactive și indicând apariția simptomelor, notează IFLScience.

Știind că artrita reumatoidă este și ea influențată de genele PTPN2/22, Naser și coautorii au emis ipoteza că MAP are un rol și în această boală misterioasă.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu conceput pentru a elucida cauza moleculară a inflamației din artrita reumatoidă în asociere cu factorii declanșatori de mediu, cum ar fi MAP”, au scris autorii în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Mutațiile descoperite în genele oamenilor

Ei au început prin a analiza ADN-ul din probe de sânge de la 70 de pacienți cu artrită reumatoidă și de la 48 de voluntari sănătoși. Urme de ADN MAP au fost detectate la 34,3% dintre subiecții cu orice tip de artrită reumatoidă, în timp ce doar 8,3% dintre persoanele fără poliartrită reumatoidă au prezentat dovezi ale expunerii anterioare la bacterii.

Secvențierea genelor de risc ale fiecărui subiect a arătat că o mică mutație în PTPN2 a fost prezentă la 78,6% dintre persoanele cu artrită reumatoidă și la 60% dintre persoanele sănătoase. În plus, o mutație specifică PTPN22 a fost detectată în 28,6% din probele de artrită reumatoidă, comparativ cu 6,45% la persoanele sănătoase.

„Credem că indivizii născuți cu această mutație genetică și care sunt expuși ulterior la MAP prin consumul de lapte contaminat sau de carne de la bovine infectate prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă”, a declarat Naser.

Când va putea fi creat un nou tratament bazat pe descoperire?

O altă descoperire grăitoare a apărut prin expunerea celulelor T (un tip de limfocite care acționează ca debarasatori ai corpului pentru a identifica și elimina amenințările) din probele de sânge la o proteină MAP purificată.

Celulele de la subiecții cu mutații multiple au răspuns cu o frenezie de activitate în comparație cu celulele T de la subiecții care au avut artrită reumatoidă, dar nu au purtat gene PTPN2/22 anormale.

Mai mult, celulele imunitare ale subiecților anormali din punct de vedere genetic au rămas în exces chiar și atunci când proteina MAP nu mai era prezentă. Într-un sistem imunitar sănătos, celulele ar trebui să se relaxeze atunci când amenințarea percepută este neutralizată, dar la persoanele cu boli autoimune nu pot face acest lucru.

„Nu știam cauza bolilor autoimune, așa că suntem încântați că am găsit această asociere. Dar mai este un drum lung de parcurs. Trebuie să aflăm de ce MAP este mai predominantă la acești pacienți, dacă este prezentă pentru că au artrită reumatoidă sau dacă a cauzat artrita la acești pacienți. Dacă aflăm asta, atunci putem direcționa tratamentul către bacteriile MAP”, a spus dr. Shazia Bég.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce nu există un leac pentru cancer?

Cazul studentului care a murit la zece ore după ce a mâncat paste vechi de cinci zile

Iată exercițiile fizice care ard cele mai multe calorii!

Cercetătorul care a aflat că este alergic la Lună, abia după ce a pășit pe suprafața selenară

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase