Home » Știință » Cum poate fi redus riscul apariției cancerului prin efortul fizic de zi cu zi

Cum poate fi redus riscul apariției cancerului prin efortul fizic de zi cu zi

Publicat: 12.08.2023

Multă lume știe deja că sportul poate reduce riscul multor boli, inclusiv riscul apariției cancerului, însă efortul fizic organizat necesită timp, seriozitate și, în multe situații, cheltuieli pentru abonamentul la sala de fitness.

Toți acești factori fac ca mulți adulți să renunțe la ideea de a începe să facă sport.

Un studiu recent arată că activitatea din casă (și din jurul acesteia) ar putea să vină cu beneficii pentru sănătate.

Facem curățenie în casă, suntem mai sănătoși?

Sunt destul de puține studii privind potențialul pe care îl au activitățile de zi cu zi în ce privește reducerea riscului de cancer. Acest efort fizic „accidental” poate fi reprezentat de drumurile până la magazin (pe jos), de curățenia în casă sau îndeplinirea unei sarcini cotidiene. Partea bune este că sarcinile cotidiene nu implică un echipament specializat sau o pregătire particulară complicată, notează Science Alert.

Un studiu efectuat recent s-a concentrat aspra impactului pe care îl au activitățile solicitante ale vieții de zi cu zi asupra organismului. Acestea munci sunt: mersul alert pentru a prinde autobuzul, urcatul scărilor, căratul pungilor voluminoase de cumpărături sau joaca mai alertă cu copiii.

La acest studiu au fost cooptați peste 22.000 de participanți, dintre care mai mult de jumătate au fost femei, vârsta lor medie fiind 62. Toți voluntarii au primit brățări care le înregistrau activitatea din timpul zilei, pentru a fi calcula tă în final intensitatea și durata efortului fizic. Chiar dacă niciunul dintre participanții la studiu nu au efectuat sport, în jur de 94% dintre aceștia au înregistrat activitate intensă.

Peste 3 minute de activitate intensă pe zi pot reduce riscul cancerului

Potrivit rezultatelor, cel puțin 3.5 minute pe zi de activitate intensă sunt asociate cu 17-18% reducere a riscului de cancer. De asemenea, jumătate dintre participanți au avut cel puțin 4.5 minute intense pe zi, cifre asociate cu o reducere și mai mare a riscului de cancer (peste 30%).

Totuși, experții care au lucrat la această cercetare spun că rezultatele sunt obținute în baza observațiilor.

„Studiul nostru nu poate explica mecanismele biologice care arată cât de intens trebuie să fie efortul pentru a reduce riscul de cancer. Există, totuși, studii care arată că acest tip de activitate aduce beneficii rapide activității inimii și a plămânilor” au explicat autorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Sfere neuronale minuscule vor fi cultivate pe Stația Spațială Internațională

Un medicament pentru regenerarea dinților ar putea fi disponibil în următorul deceniu

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Test de cultură generală. Ce lungime are sistemul circulator uman?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase