Home » Știință » Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Publicat: 10.08.2023

Oriunde oamenii de știință caută microplastice, le-au găsit – alimente, apă, aer și unele părți ale corpului uman. Dar examinările organelor noastre cele mai intime care nu sunt expuse direct la mediul înconjurător sunt încă limitate.

Acum, în cadrul unui studiu pilot efectuat pe persoane care au suferit o intervenție chirurgicală pe cord, cercetătorii de la ACS’ Environmental Science & Technology raportează că au găsit microplastice în multe țesuturi cardiace.

De asemenea, ei raportează dovezi care sugerează că microplasticele au fost introduse în mod neașteptat în timpul procedurilor.

Microplasticele sunt fragmente de plastic cu o lățime mai mică de 5 milimetri, sau aproximativ de mărimea unei gume de creion.

Cercetările au arătat că acestea pot pătrunde în corpul uman prin gură, nas și alte cavități cu legături cu lumea exterioară.

Microplasticele au fost introduse în mod neașteptat în timpul procedurilor

Cu toate acestea, multe organe și țesuturi sunt complet închise în interiorul corpului unei persoane, iar oamenii de știință nu dispun de informații privind expunerea potențială a acestora la microplastice și efectele acestora. Astfel, Kun Hua, Xiubin Yang și colegii lor au dorit să investigheze dacă aceste particule au pătruns în sistemele cardiovasculare ale oamenilor prin expunere directă și indirectă.

În cadrul unui experiment pilot, cercetătorii au colectat mostre de țesut cardiac de la 15 persoane în timpul operațiilor cardiace, precum și mostre de sânge înainte și după operație de la jumătate dintre participanți, scrie EurekAlert.

Apoi, echipa a analizat probele cu ajutorul imagisticii în infraroșu direct cu laser și a identificat particule cu lățimea de 20 până la 500 de micrometri, realizate din opt tipuri de plastic, inclusiv polietilen tereftalat, policlorură de vinil și poli(metacrilat de metil).

Zeci până la mii de bucăți individuale de microplastic

Această tehnică a detectat zeci până la mii de bucăți individuale de microplastic în majoritatea mostrelor de țesut, deși cantitățile și materialele variau de la un participant la altul.

Toate probele de sânge conțineau, de asemenea, particule de plastic, dar după operație dimensiunea medie a acestora a scăzut, iar particulele proveneau din tipuri mai diverse de plastic.

Deși studiul a avut un număr mic de participanți, cercetătorii spun că au furnizat dovezi preliminare că diverse microplastice se pot acumula și persista în inimă și în țesuturile sale cele mai intime.

Aceștia adaugă că descoperirile arată cum procedurile medicale invazive reprezintă o cale de expunere la microplastice trecută cu vederea, oferind acces direct la fluxul sanguin și la țesuturile interne. Cercetătorii concluzionează că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele microplasticelor asupra sistemului cardiovascular al unei persoane și a prognosticului acesteia după o intervenție chirurgicală pe cord.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microplasticele, prezente în aer, apa de băut și mâncare. Cum reducem expunerea?

Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii

Stratul de protecție pentru țesături care reduce poluarea cu microplastice

Cercetătorii au descoperit, în premieră, microplastice în apa din frunzele plantelor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase