Home » Știință » Test de cultură generală. Cât cântărește un nor?

Test de cultură generală. Cât cântărește un nor?

Publicat: 22.08.2023

Norii pot părea ușori acolo sus, pe cer, dar cântăresc mai mult decât ați putea crede. Fiind o combinație de presiune, aer și apă, norii sunt de fapt remarcabil de grei. Cât cântărește un nor?

Cât cântărește un nor? Deși poate părea lipsit de greutate, un nor cumulus mediu poate atinge aproximativ 499 de milioane de kilograme.

Cum este posibil ca ceva atât de greu să plutească atât de lipsit de efort pe deasupra noastră?

Cât cântărește un nor? Consistența e cheia

Norii sunt mase reci și umede, chiar și cei albi și pufoși care nu aduc furtuni. De fapt, cel mai rece nor înregistrat a scăzut până la o temperatură de -111°C, în 2018. Pe lângă atmosfera rece în care se află norii, aceste mase bombate sunt, de asemenea, formate din substanțe reci: apă și particule de gheață.

Praful și sarea sunt, de asemenea, adesea incluse în norii care sunt vizibili pe cer. Aceste particule minuscule din care constau norii sunt mai ușoare decât aerul uscat din jur, ceea ce le face să plutească deasupra acestuia. Deși particulele care creează un nor sunt suficient de ușoare pentru a se evapora și a se aduna într-un nor, combinate sunt extrem de grele.

Cum se măsoară greutatea unui nor?

Având în vedere unde sunt poziționați norii, oamenii de știință nu îi pot cântări, dar pot obține un număr precis folosind o formulă și cunoștințele pe care le au despre nori. Cunoscând lungimea și volumul aproximativ al unui nor, cercetătorii pot lua densitatea fiecărui metru cub și o pot înmulți cu câți metri cubi sunt într-un nor mediu, potrivit Thomas Insights.

Aceste calcule duc la o greutate de aproximativ 499 de milioane de kilograme, indiferent de dimensiunea individuală. Norii mai mici și mai plați, cum ar fi cirusul, pot cântări mai puțin, dar norii cumulonimbus enormi care se întind de la altitudini joase până la cele mai înalte în atmosferă pot avea o greutate mai mare.

Așadar, deși norii sunt, din punct de vedere tehnic, mai ușori decât aerul, conceptul este înșelător: norii nu sunt deloc ușori. Din fericire, datorită modului în care funcționează fizica, aceștia vor rămâne deasupra, eliberând cel mult ploi abundente și furtuni cu grindină.

Vă recomandăm să citiți și:

Vopsind 2% din Pământ cu alb, am putea opri încălzirea globală, spun cercetătorii

Test de cultură generală. Cum miroase Uranus?

Lumea ajunge „într-un teritoriu necunoscut”. Pământul ar putea deveni „un loc nelocuibil în cel mai scurt timp”

Un lac din Canada marchează momentul în care oamenii au schimbat Pământul pentru totdeauna

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase