Home » Știință » Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!

Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!

Publicat: 29.07.2023

Există două tipuri de oameni: cei care se spală pe dinți înainte de micul dejun și cei care se spală pe dinți după micul dejun. Care este cel mai bun moment pentru periatul dinților?

Deși există opinii diferite în cadrul comunității stomatologice, dr. Jossen Gastelum, stomatolog din Phoenix, mai cunoscut sub numele de @doctorjossen pe TikTok, susține că cel mai bun moment pentru periatul dinților este înainte de micul dejun.

„După părerea mea, spălatul pe dinți înainte de micul dejun ajută la adăugarea unui strat protector pe dinți și poate chiar ajuta la stimularea salivară înainte de a mânca micul dejun”, spune Gastelum.

„În timp ce dormi, fluxul salivar scade și mulți oameni au gura uscată din diverse motive. Saliva ajută la diminuarea acidității din gură. Acest lucru înseamnă că dinții tăi sunt mai vulnerabili la acid dimineața, chiar când te trezești”, spune Gastelum.

Cel mai bun moment pentru periatul dinților

Dar dacă insistați să vă spălați pe dinți după prima masă a zilei, Gastelum vă sugerează să așteptați cel puțin 30 de minute după ce ați terminat de mâncat, deoarece acizii din alimente și băuturi (în special cafeaua) pot deteriora smalțul, în timp ce Asociația Stomatologică Americană recomandă să așteptați cel puțin o oră după ce ați mâncat pentru a vă spăla pe dinți, subliniază Fortune.

„Saliva are nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a reduce acizii din gură înapoi la niveluri sigure. Între timp, puteți să clătiți fie cu apă, fie cu o apă de gură alcalină, pentru a ajuta la neutralizarea acizilor din gură în timp ce saliva începe să lucreze”, spune el.

Ar trebui să urmăriți să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi: o dată dimineața și o dată înainte de culcare.

De câte ori trebuie să ne spălăm pe dinți într-o zi?

„Ambele momente sunt la fel de importante, după părerea mea, dar înainte de culcare este deosebit de important pentru că vrei să îndepărtezi toată placa acumulată în timpul zilei. Îmi place să le spun copiilor (și unor adulți): vă spălați pe dinți noaptea pentru a vă păstra dinții și vă spălați pe dinți dimineața pentru a vă păstra prietenii”, spune Gastelum.

Dacă doriți să vă periați dinții și în mijlocul zilei, de exemplu, după masa de prânz, Gastelum vă recomandă să așteptați 30 de minute după masă pentru a evita împrăștierea acizilor pe dinți. Dar rețineți că mai mult periaj nu echivalează automat cu o sănătate orală mai bună.

„Cred că primul instinct al majorității oamenilor este că, cu cât se periază mai mult, cu atât mai bine. Sunt de acord că distrugerea mecanică a plăcii este cea mai bună modalitate de a preveni apariția cariilor și de a îmbunătăți sănătatea gingiilor, dar nu este necesar să te periezi obsesiv, atât timp cât o faci bine dimineața și seara, înainte de culcare”, spune el.

Cum ar trebui să vă periați dinții?

Majoritatea stomatologilor recomandă o periuță de dinți moale sau extra-moale. Adulții ar trebui să folosească o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre și să țină periuța de dinți la un unghi de 45 de grade spre gingii, în timp ce se periază înainte și înapoi cu mișcări scurte pentru a ajunge la fiecare dinte. Periajul agresiv poate duce la recesiunea gingiilor și la uzura smalțului.

„Dacă aveți o periuță de dinți electrică, apăsați foarte ușor și glisați periuța pe fiecare dinte la un unghi de 45 de grade față de gingie pe suprafețele exterioare și interioare, apoi direct pe suprafețele superioare ale dinților. Lăsați peria să facă toată treaba, pentru asta ați cumpărat-o”, spune Gastelum.

De asemenea, va trebui să vă schimbați periuța de dinți la fiecare trei-patru luni sau după ce ați fost bolnavi.

Ce trucuri există pentru a face din spălatul dinților un obicei?

Sănătatea orală bună este, de asemenea, un indiciu al sănătății generale. Recent, cercetătorii au legat bolile gingivale de boli cardiovasculare, diabet, demență, boala Alzheimer și chiar de disfuncția erectilă.

Pe lângă periajul regulat, folosirea aței dentare este importantă pentru a vă menține gingiile în stare optimă de sănătate. Folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi poate ajuta la reducerea șanselor de a face carii între dinți.

Folosirea apei de gură cu cinci minute înainte de a vă spăla pe dinți poate ajuta la contracararea respirației urât mirositoare, deși apa de gură pe bază de alcool vă poate usca gura.

Dacă vă este greu să mențineți o rutină consistentă de periaj al dinților, Gastelum vă recomandă să găsiți o aromă de pastă de dinți pe care sunteți încântați să o utilizați; investiția într-o periuță de dinți electrică (multe dintre ele includ cronometre încorporate, astfel încât să știți exact cât timp să vă periați); și periajul alături de un prieten, membru al familiei sau coleg de cameră.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum reduci riscul de demență? Pune-ți creierul la contribuție!

Un matematician spune cum putem avea o viață fericită: „Nu putem prezice viitorul”

Test de cultură generală. Care e singura parte din corp ce nu se poate vindeca singură?

Inteligența Artificială poate trata tumorile cerebrale mai rapid și mai eficient

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase