Serviciile secrete americane au dezvăluit ce știu despre programele spațiale ale altor țări, inclusiv România

30 08. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

Agenția Centrală de Informații (CIA) din Statele Unite ale Americii a împărtășit recent ce știe despre programele spațiale ale altor țări; sau cel puțin o parte din tot ce știe.

Astfel, agenția americană a dat publicității informații despre programele și performanțele agențiilor spațiale din lume. Peste 90 de țări și Uniunea Europeană sunt incluse în noua secțiune de Programe Spațiale a agenției, de la Algeria până la Zimbabwe, și inclusiv România.

Un purtător de cuvânt al CIA a declarat pentru Space.com că, având în vedere vizibilitatea crescută a programelor spațiale din lume, există o nevoie ca agenția să ofere „informații corecte și de încredere” pentru a fi folosite de studenți de toate vârstele, jurnaliști, academicieni sau oricine altcineva care dorește să afle mai multe despre o țară și programul său spațial.

Prima implicare a României într-un experiment spațial

DESCOPERĂ.ro a accesat noua secțiune cu informații oferită de CIA și a aflat activitățile principale, programele și performanțele pe care România le-a înregistrat în domeniul spațial.

Astfel, conform informațiilor CIA, România a început să participe în programul sovietic Intercosmos în 1967, prima implicare a României într-un experiment spațial a avut loc în 1972, primul român în spațiu a zburat bordul unei nave spațiale sovietice în 1981, România a semnat un acord de cooperare cu Agenția Spațială Europeană (ESA) în 1992, a început să contribuie financiar în 2007 și a devenit membru în 2011.

Prima rachetă românească, lansată în 2010

Totodată, prima rachetă românească a fost lansată de către o companie comercială domestică la altitudinea de 40.000 de metri în 2010. Goliat, primul microsatelit științific/experimental produs la nivel domestic, a fost lansat în 2012, însă nu a reușit să opereze.

România a inițiat, de asemenea, un program național pentru a-și îmbunătăți capabilitățile industriale pentru programele ESA în 2012.

Țara noastră a participat la multiple programe ESA, UE și internaționale, inclusiv o misiune Space Shuttle alături de Statele Unite în 2011.

România este implicată în dezvoltarea rachetei Ariane 6

România este implicată și în dezvoltarea vehiculului de lansare Ariane 6 al ESA (2013 – prezent), în programele Stației Spațiale Internaționale (2014 – prezent), programul european de supraveghere și monitorizare spațială (SST) (2014 – prezent), programul Copernicus de observație a Pământului (2014 – prezent), sistemul de navigație satelitară Galileo al ESA (2016 – prezent), dar și în Acordurile Artemis ale SUA pentru cooperarea în explorarea spațială (începând cu 2022).

Informațiile CIA mai arată că, doar în anul 2023, Guvernul României a contribuit cu 60 de milioane de euro la finanțarea Agenției Spațiale Europene. O mare parte din această contribuție a fost, de fapt, o sumă restantă din anii trecuți pe care România îi avea față de ESA.

Purtătorul de cuvânt al CIA a adăugat că informațiile vor fi actualizate la nivel săptămânal, iar agenția speră să includă actualizări mai frecvente în viitor.

Desigur, aceste informații nu vor fi o surpriză pentru mulți români, multe fiind deja cunoscute de populația generală. Poate că un aspect mai puțin știut este contribuția financiară a României la finanțarea Agenției Spațiale Europene și beneficiile de care se bucură țara noastră în urma acestei finanțări.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

NASA testează motoarele de rachetă care vor ajuta la returnarea mostrelor de pe Marte

India a scris istorie la preț de chilipir! Cât i-a costat pe indieni aselenizarea?

Cât de vechi sunt clădirile de la NASA? Agenția spațială americană are mari probleme