Home » Știință » Chitaristul Brian May de la Queen a salvat de la eșec o misiune istorică de la NASA

Chitaristul Brian May de la Queen a salvat de la eșec o misiune istorică de la NASA

Sursa foto: Profimedia/NASA
Publicat: 01.09.2023

În data de 24 septembrie, nava spațială OSIRIS-REx de la NASA revine acasă după o călătorie îndelungată către Bennu, „un asteroid potențial periculos” cu o șansă din 2700 de coliziune cu Pământul, cea mai mare probabilitate identificată vreodată pentru un obiect spațial.

Scopul misiunii a fost să afle dacă viața de pe Pământ a provenit din spațiul îndepărtat. Însă, timp de 22 de luni pline de suspans, oamenii de știință s-au întrebat dacă nava spațială va reuși să atingă suprafața asteroidului.

Succesul misiunii este în parte datorat chitaristului Brian May de la Queen, care a creat imagini 3D cu suprafața lui Bennu pentru a ajuta cercetătorii misiunii să identifice locuri sigure pentru aterizare.

„Dacă înțelegem asteroizii, ne vom înțelege pe noi înșine”

Astfel, în urma unei aterizări reușite, nava OSIRIS-REx revine acum cu o mostră de 250 de grame de pe Bennu ce ar putea conține precursorii extratereștri ai vieții de pe planeta noastră.

„Ai crede că asteroizii sunt doar niște bucăți de reziduuri [spațiale] ce ne-ar putea lovi. Nu te gândești că de fapt sunt probabil responsabili pentru existența noastră aici. Probabil nici nu ar exista biosfera fără asteroizi. Este posibil ca semințele vieții să provină de la aceștia; este o idee incredibilă. Așa că asteroizii au devenit centrul pentru absolut tot: dacă înțelegem asteroizii, ne vom înțelege pe noi înșine”, a spus Brian May, doctor în astrofizică, pentru LiveScience.

Privit de la depărtare, Bennu pare un obiect inert suspendat în spațiu. De fapt, asteroidul Bennu este o colecție de 77,5 milioane de tone de roci și bolovani ținuți laolaltă de gravitația slabă, astfel că „înghite” orice obiect ce aterizează prea rapid pe suprafața sa și aruncă în spațiu tot ce se desprinde prea puternic de pe suprafața sa accidentată.

Bennu a fost numit după zeul egiptean al creației

Totuși, atunci când nava OSIRIS-REx s-a apropiat în 2018 de asteroid, o imagine diferită a apărut în fața oamenilor de știință. Dungile de pe suprafața lui Bennu au confirmat că a provenit dintr-un obiect spațial cu un diametru de 96 kilometri, ce s-a format în primele etape ale Sistemului Solar și s-a desprins în urmă cu 1 miliarde de ani pentru a forma asteroidul.

Bennu a fost numit după zeul egiptean al creației, iar zborul navei OSIRIS-REx (prescurtarea de la Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) până la asteroid a fost cu adevărat mitic. Nava spațială a fost lansată în 2016 din Florida, SUA și a orbitat Terra înainte să ajungă pe orbita lui Bennu în decembrie 2018. Nava a extras mostre din suprafața lui Bennu în octombrie 2020.

Așadar, în data de 24 septembrie 2023, cele 60 de grame colectate de pe suprafața lui Bennu ajung pe Pământ, iar oamenii de știință se pregătesc deja intens pentru eveniment. Aceasta va fi prima mostră de asteroid colectată din spațiu de către agenția spațială americană.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a trimis un avion direct în furtuni pentru a studia razele gamma de mare energie

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

NASA testează motoarele de rachetă care vor ajuta la returnarea mostrelor de pe Marte

Cât de vechi sunt clădirile de la NASA? Agenția spațială americană are mari probleme

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase