Home » Știință » Lumini misterioase au fost văzute pe cerul din Maroc înainte de cutremurul din Munții Atlas

Lumini misterioase au fost văzute pe cerul din Maroc înainte de cutremurul din Munții Atlas

Publicat: 13.09.2023

Lumini misterioase ar fi apărut pe cerul din Maroc înainte de cutremurul devastator din Munții Atlas, iar oamenii de știință nu știu ce anume le-ar fi cauzat.

Un cutremur de magnitudine 6,8 a lovit Munții Atlas, cel puțin 2.900 de oameni au murit, iar alte 5.500 de persoane au fost rănite.

Oamenii au publicat la scurt timp pe rețelele de socializare online filmări care par să arate explozii de lumină pe cer înainte de cutremur. Deși nu au putut fi verificate în mod independent, experții cred că ar fi vorba despre un fenomen aerian cunoscut drept „lumini de cutremur”.

„Lumini pe cer” înainte de cutremure

Nimeni nu știe cu certitudine dacă acest fenomen există cu adevărat sau ce anume îl declanșează. Însă, dacă va fi confirmat că luminile au legătură cu activitatea seismică ridicată, atunci cercetătorii vor încerca să le folosească în eforturile de detectare timpurie.

Astfel de relatări despre „lumini pe cer” înainte de cutremure există de foarte mult timp, unele datează din urmă cu mai multe secole, potrivit ScienceAlert.

Tocmai pentru că seismele nu pot fi prezise, este imposibil de studiat sau documentat aceste evenimente. Așadar, oamenii de știință se bazează pe amintirile și relatările martorilor, care sunt de cele mai multe ori imperfecte.

Lumini misterioase au fost observate și filmate înainte de un cutremur din 2021

Totuși, odată cu avansul tehnologic, filmări au început să apară cu acest fenomen considerat mult timp a fi doar un mit. Spre exemplu, lumini misterioase au fost observate și filmate înainte de un cutremur din 2021 în Ciudad de México, capitala Mexicului. De asemenea, astfel de lumini au apărut peste estul Japoniei înainte de un cutremur din 2022.

Acum, tot mai multe dovezi sugererază că luminile au loc uneori înainte de cutremure. Dar totuși, ce anume se întâmplă?

Luminile ar fi o formă de electricitate statică?

Pe scurt, nu știm. Geofizicianul Friedemann Freund de la insititutul SETI crede că luminile ar fi o formă de electricitate statică. Pe măsură ce plăcile tectonice se freacă între ele, acea fricțiune ar crea suficient curent pentru a produce electricitate, fapt ce ar explica luminile.

Nu toți oamenii de știință sunt de acord, iar părerile sunt împărțite. Există și alte posibile explicații, cum ar fi electricitate produsă din cauza faptului cu vibrațiile din pământ agită firele de înaltă tensiune. Chiar și așa, oamenii de știință nu au ajuns deocamdată la un consens în privința acestui fenomen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Peste 2000 de oameni au murit în urma cutremurului din Maroc

Un seismolog a explicat cum au fost posibile cutremurele din Turcia și Siria

Cutremurele misterioase de pe o insulă daneză nedumeresc oamenii de știință

Poate fi un cutremur mai mare de 9,5 grade pe scara Richter? Iată ce spun geologii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase