Home » Știință » Un elev din SUA a inventat săpunul împotriva cancerului de piele

Un elev din SUA a inventat săpunul împotriva cancerului de piele

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.11.2023

Un tânăr de 14 ani din Statele Unite ale Americii a inventat săpunul care ar putea ajuta sistemul imunitar al corpului uman „să spele” cancerul de piele.

Adolescentul a fost și premiat pentru invenția sa, în cadrul competiției anuale Young Scientist’s Challenge care are ca scop încurajarea copiilor și tinerilor să dezvolte soluții la problemele de zi cu zi ale oamenilor.

Competiția este organizată de multinaționala americană 3M Company, compania care a produs și a patentat masca N95 în anii 1970 și 1980, dar și una dintre companiile care au creat „chimicalele eterne”, astăzi regăsite aproape în sângele tuturor oamenilor de pe Pământ.

Săpunul transferă medicamente prin piele

Heman Bekele a trăit în Etiopia înainte să emigreze împreună cu familia în SUA. Invenția sa a fost inspirată de oamenii care munceau toată ziua sub Soarele arzător, iar tânărul speră că săpunul său va deveni într-o bună zi eficient și accesibil.

Săpunul transferă medicamente prin piele care mai apoi activează sistemul imunitar al corpului pentru a lupta împotriva cancerului de piele, potrivit ScienceAlert.

Dacă invenția sa va funcționa și va fi aprobată ca tratament sigur, săpunul ar însemna o șansă nemaipomenită pentru cei care nu-și pot permite tratamentele scumpe împotriva cancerului de piele, disponibile în acest moment pe piață.

Care e substanța principală din săpunul împotriva cancerului de piele?

Substanța principală din săpun este imidazoquinoline, folosită deja în tratarea infecțiilor fungice, acneei și a negilor. Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA a aprobat deja substanța pentru tratamentul carcinomului bazocelular.

Deși ne-am putea gândi că săpunul este ceva „ce spală”, săpunul lui Heman are un ingredient în plus astfel că substanțele anti-cancer rămân chiar și după clătire.

„Este puțin mai lipicios decât un săpun normal pentru că are nanoparticule bazate pe lipide și ideea este că odată ce folosești săpunurile, elementele medicinale rămân pe pielea ta”, a declarat tânărul într-un interviu cu Max Barnhart de la National Public Radio (NPR).

„Până în 2028, sper să transform pasiunea într-o organizație nonprofit”

Atunci când sunt aplicate pielii, nanoparticulele formează un strat invizibil la suprafață, fapt ce ajută la penetrarea pielii și transferarea compușilor activi.

Acum, tânărul speră să obțină aprobarea de la autorități pentru testele pe oameni.

„Până în 2028, sper să transform pasiunea într-o organizație nonprofit prin care să ofer accesul la tratamentul împotriva cancerului de piele la cât mai mulți oameni cu putință”, a mai spus băiatul de 14 ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O posibilă legătură între sterilizarea la câini și un tip de cancer deosebit de mortal

Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge

Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian

Pelinul dulce, planta venerată de chinezi de peste 2.000 de ani cu potențial anti-cancer

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase