Home » Natură » O posibilă legătură între sterilizarea la câini și un tip de cancer deosebit de mortal

O posibilă legătură între sterilizarea la câini și un tip de cancer deosebit de mortal

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.11.2023

O analiză științifică publicată în Veterinary and Comparative Oncology indică o potențială legătură între sterilizarea la câini și hemangiosarcoma, un tip de cancer. Descoperirea uluitoare a mai fost sugerată în trecut de experți dar continuă să fie prea puțin înțeleasă.

Autorii analizei au subliniat că posibilitatea diagnosticului de hemangiosarcoma este scăzută în mod constant la ambele sexe și indiferent de statutul de sterilizare până la vârsta de opt ani.

După aceea, masculii sterilizați și cei nesterilizați prezintă un risc similar de contractare a bolii. Interesant este că probabilitatea diagnosticului la femelele nesterilizate rămâne mai scăzută.

Cel mai comun cancer din Golden Retriever Lifetime Study

Pe de altă parte, posibilitatea diagnosticării la femelele sterilizate crește.

Hemangiosarcoma este cel mai comun cancer din baza de date Golden Retriever Lifetime Study. Este un tip de cancer deosebit de mortal, iar aproape 90% dintre câini mor în decurs de un an de la diagnostic.

Puțini câini supraviețuiesc mai mult de doi ani, chiar și atunci când primesc tipuri agresive de terapie, potrivit EurekAlert.

„Hemangiosarcoma apare rar la oameni și este dificil de studiat”

Dr. Alison Hillman, cercetător implicat în studiu, a subliniat că sunt necesare mai multe studii cu privire la posibila legătură dintre sterilizarea la câini și acest tip de cancer. Mai mult, Hillman crede că analizele viitoare în privința legăturii dintre hemangiosarcoma și sterilizarea câinilor vor oferi mai multe informații despre posibilele cauze.

„Această informație poate fi valoroasă în contextul cercetărilor translaționale, având în vedere că hemangiosarcoma apare rar la oameni și este dificil de studiat”, a adăugat Hillman.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată de ce câinii preferă să asculte vocile femeilor

Câinii mușcă oamenii mai des în zilele fierbinți

Câinii și oamenii care suferă de demență, mai similari decât am fi crezut

De ce își înclină câinii capul? Răspunsul este cât se poate de banal

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase