Home » Știință » O geantă cu scule scăpată de astronauții ISS poate fi văzută de pe Pământ chiar și fără echipament special

O geantă cu scule scăpată de astronauții ISS poate fi văzută de pe Pământ chiar și fără echipament special

Geanta cu scule, fotografiată de la bordul ISS de astronautul JAXA Satoshi Furukawa. Credit foto: NASA/JSC
Publicat: 14.11.2023

Astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au scăpat o geantă cu scule pe care, pentru o perioadă scurtă de timp, o putem vedea cum orbitează Pământul.

Geanta a fost scăpată de astronauți în timpul unei ieșiri în spațiu, iar mai apoi a fost detectată cu sistemele de monitorizare a gunoiului spațial și a primit codul 58229/1998-067WC. La scurt timp, orbita sa a fost calculată. Vestea bună este că nu avem nevoie de telescoape sofisticate ca să o vedem, doar un cer întunecat și un binoclu.

Geanta cu scule este minusculă în comparație cu stația spațială, dar reflectă lumina Soarelui atât de bine atunci când ajunge la magnitudinea 6 față de Pământ încât poate fi văzută. Cei cu vedere excelentă o pot vedea chiar și cu ochiul liber în condiții de întuneric, potrivit IFLScience.

O geantă cu scule orbitează Pământul

Pe de altă parte, un binoclu ar putea fi de ajuns încât să poată fi observată chiar și în condiții de poluare luminoasă, iar cele mai puternice telescoape sau binocluri sunt suficiente pentru a vedea geanta chiar și de la marginile orașelor.

Geanta cu scule are aproape aceeași viteză de deplasare ca Stația Spațială Internațională, fiind pe aceeași traiectorie și cu un minut înaintea sa. Deși va rămâne vizibilă timp de câteva luni bune înainte ca orbita sa o aducă aproape de atmosfera exterioară a planetei (moment în care va arde), distanța față de ISS va deveni tot mai mare, astfel că va fi mai greu de văzut.

Cum poți vedea Stația Spațială Internațională din România?

Traiectoria Stației Spațiale Internaționale și orele la care poate fi văzută pot fi verificate AICI. Spre exemplu, pentru cei aflați în București, următoarele oportunități de observare vor fi miercuri, 15 noiembrie, ora 19:13 (ora României), la 10 grade sud-vest, timp de 1 min; joi, 16 noiembrie, ora 18:26 (ora României), la 10 grade sud-sud-vest, timp de 3 minute; vineri, 17 noiembrie, ora 17:39 (ora României), la 10 grade sud, timp de 4 minute și așa mai departe.

ISS poate fi văzută cu ușurință doar atunci când este întuneric la sol. Lumina solară tot mai ajunge la navă având în vedere că este la peste 400 kilometri deasupra suprafeței Pământului.

Când poate fi observată cel mai bine Stația Spațială Internațională?

Asta înseamnă că Stația Spațială Internațională poate fi observată cel mai bine atunci când cerul nu este pe deplin întunecat, chiar și în condiții de poluare luminoasă.

geanta cu scule
Geanta cu scule, fotografiată de la bordul ISS de astronautul JAXA Satoshi Furukawa. Credit foto: NASA/JSC

Între timp, iată cum arată geanta cu scule scăpată de astronauți, văzută de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Stația Spațială Internațională, tot mai aproape de sfârșit: au fost cei 25 de ani de activitate doar o risipă?

Scurgere pe Stația Spațială Internațională, observată în direct de centrul de control american

NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională

NASA a reciclat 98% din sudoarea și urina astronauților de pe Stația Spațială Internațională

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase